VIDEO  Nove poplave u Njemačkoj i Austriji, bujica nosila automobile

Nove poplave u Njemačkoj i Austriji, bujica nosila automobile
Screenshot

Iznimno obilne kiše, kojih je palo više od 100 litara po četvornome metru, izazvale su jučer poplave u njemačkoj pokrajini Saskoj, na istoku zemlje.

Poplave su pogodile popularno turističko područje poznato kao Saska Švicarska, brdovito područje uz dolinu Elbe blizu Dresdena. Uprava okruga objavila je tijekom večeri da nekoliko gradova nije dostupno te da su osobito pogođeni Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schoena i Gohrisch. Vlasti su pozvale stanovnike da napuste podrume, podzemne garaže i podzemnu željeznicu. Uz to, upozoreni su da poplavljene ceste i putevi mogu predstavljati veliku opasnost.

Sadržaj se učitava...

Prema pokrajinskom centru za poplave razina voda 4 premašena je na mjernoj stanici Neustadt 1 na rijeci Polenz. U donjem toku rijeka Kirnitzsch, Sebnitz i Lachsbach zabilježen je ekstremni porast vodostaja, prenosi Hina.

Stiže još jakih poplava

"Mogu se očekivati snažne poplave", objavio je centar. U poplavama do kojih je došlo ovog tjedna u Njemačkoj je smrtno stradalo više od 140 ljudi, a načinjene su i velike štete. Okrug Berchtesgadener Land u pokrajini Gornjoj Bavarskoj proglasio je situaciju katastrofe zbog poplava. Brojni su slučajevi klizanja terena, a vatrogasci su preopterećeni, rekao je glasnogovornik kontrolnog centra za to područje.

Posebno su pogođeni gradovi Berchtesgaden i Bischofswiesen  u jugoistočnoj Bavarskoj. Neke su kuće već evakuirane. Stanovništvo je pozvano da evakuira podrume i izbjegava ulice, koje su preplavljene vodom.

"Situacija je vrlo napeta, dijelom i dramatična", kazao je policijski glasnogovornik. Ipak, za sada nema indicija o žrtvama. Na snimkama se vidi kako bujica odnosi automobile. 

Stanovništvo je već ranije upozoreno na oprez i da ne silazi u podrume. Situacija je napeta i u drugim dijelovima Austrijskih Alpi. Oko Kitzbuehela, u zapadnoj pokrajini Tyrol, vatrogasci su iz brojnih podruma ispumpavali vodu.