NOVE MJERE U REGIJI U Srbiji radno vrijeme do 18 sati, a u Hrvatskoj dozvoljeni svatovi s 15 osoba

NOVE MJERE U REGIJI U Srbiji radno vrijeme do 18 sati, a u Hrvatskoj dozvoljeni svatovi s 15 osoba
Ilustracija

U noći na nedjelju na snagu stupaju nove, strože mjere. Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti se ograničavaju na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao do sada, prenosi Index.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu moraju biti osigurana četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat.

Vlada Srbije propisala je 7 novih mjera zaštite od širenja koronavirusa. Mjere će biti u primjeni od utorka.

1. Skraćenje radnog vrenena do 18 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

2. Obavezno i bezuvjetno korištenje osobne zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti, prenosi B92.

3. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavaonice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

5. Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prijevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklariranog kapaciteta vozila.

6. Stroga kontrola provođenja kućne izolacije, kućne karantene (samoizolacije), kao i svih ostalih protuepidemijskih mjera koje su na snazi.

7. Navedene mjere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svjetlu kretanja epidemiološke situacije.