NOVE MJERE U kafiće i restorane samo uz covid propusnicu; Stranci u Srbiju samo uz certifikat

Kafić bašta
Anadolija

U Srbiji večeras na snagu stupa odluka o uvođenju covid propusnica za ugostiteljske objekte. Covid propusnice bit će obavezne nakon 22 sata u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije da covid propusnice ne podrazumijevaju samo dokaz o cijepljenju, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu koja ne smije biti starija od sedam mjeseci, prenosi Srna.

"Kada je riječ o cjepivu, covid propusnica podrazumijeva da druga doza cjepiva nije data prije više od 210 dana, odnosno sedam mjeseci", rekla je Brnabić.

Ona je navela da covid propusnice neće imati fotografije, ali će covid redari i druge službene osobe moći zatražiti na uvid osobni dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Brnabić je dodala da je za strance potreban digitalni EU certifikat ili certifikat zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju certifikata. "Certifikat će se moći pokazati u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona", objasnila je Brnabić.

Sve inspekcije danas i sutra bit će na terenu kako bi zajedno sa ugostiteljima provjerili u praksi kako funkcionira sistem, a u ponedjeljak, 25. listopada počeće kažnjavanje pravnih i fizičkih osoba zbog kršenja mjere.