NOVA STUDIJA U ENGLESKOJ Roditelji smatraju da djeca ne bi trebala ići svaki dan u školu

učenici, nastavnica
Getty images/Ilustracija

Prema istraživanju britanske konzultantske tvrtke Public First, roditelji više ne smatraju da njihova djeca moraju ići u školu baš svaki dan. Kompanija navodi da je tijekom pandemije covida došlo do seizmičke promjene glede stajališta roditelja o redovitom pohađanju nastave.

U Engleskoj sve više djece izostaje s nastave. Primjerice, u proljetnim mjesecima ove godine tijekom jednog školskog dana oko 24.700 djece nije bilo u školi na predavanjima. Prije pandemije, većina roditelja je smatrala kako je svakodnevno pohađanje škole temeljni element dobrog roditeljskog odgoja.  

"Život je prekratak" 

"Nakon covida, roditelji više ne misle na taj način. Umjesto toga, na pohađanje škole gledaju kao na jednu od opcija, u smislu više holističkog pristupa svakodnevnom životu", dodaje se u izvješću, a prenosi Sky News. 

Značajan dio roditelja vodi djecu na odmor za vrijeme polugodišta te se takvi "izleti" smatraju društveno prihvatljivima. Istraživači su u lipnju i srpnju ove godine razgovarali s osam fokusnih grupa s različitih lokacija u Engleskoj u kojima su bili roditelji djece školske dobi. 

"Prije pandemije sam bila fokusirana na to da djecu upišem u školu. Odlazak na nastavu je bila velika stvar. Obrazovanje je bilo glavno. Nakon covida, neću vam lagati, više mi nije toliko važno hoće li djeca svaki dan biti u školi. Život je prekratak", rekla je majka dvoje djece osnovnoškolske dobi iz Manchestera. 

Majka 15-godišnjaka iz Bristola je kazala da su obično išli na skijanje za vrijeme školskih praznika u veljači, ali da sada razmišlja o tome da odu u siječnju, kada su aranžmani jeftiniji. 

"Nakon pandemije neki roditelji više ne smatraju da je ključno redovno pohađanje nastave" 

Više od petine (22.3%) učenika u Engleskoj bilo je "konstantno odsutno" u školskoj godini 2022./2023., što znači da su propustili najmanje 10% školskih sati. U izvješću se poziva na ukidanje novčanih kazni za izostanke iz škole jer one izgleda ne uspijevaju promijeniti ponašanje roditelja i potkopavaju odnos između njih i škole. 

Geoff Barton, glavni tajnik Udruge voditelja škola i fakulteta (ASCL), rekao je da je izostanak učenika postao veliki problem. "Želimo naglasiti da je riječ o manjini roditelja. Većina njih shvaća važnost obrazovanja i razumiju da dijete ne može naučiti gradivo ako nije prisutno na nastavi", kazao je.  

"Nakon pandemije neki roditelji više ne smatraju da je ključno redovno pohađanje nastave. Izgleda da ne vide kako izostanak iz škole može ugroziti obrazovne rezultate njihova djeteta", dodao je Barton.