NOVA PRAVILA Njemačka od 1. svibnja uvodi značajne preporuke za karantenu, testiranja i izolacije

NOVA PRAVILA Njemačka od 1. svibnja uvodi značajne preporuke za karantenu, testiranja i izolacije
Ilustracija

Za osobe s korona infekcijom i simptomima trebala bi postojati samo “hitna preporuka” za pet dana izolacije od 1. svibnja. Savezni i državni ministri zdravlja dogovorili su novu proceduru, kako je u ponedjeljak u Berlinu priopćio ministar zdravstva Lauterbach.

Zaražene osobe trebale bi se izolirati samo pet dana – i to ne po nalogu zdravstvenih vlasti, već po “hitnoj preporuci”.

"Samo zaposlenici u zdravstvenom sektoru te u domovima za starije i nemoćne osobe morat će ubuduće biti izolirani najmanje pet dana ako se zaraze korona virusom", prenosi Fenix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zaražene zaposlenike u zdravstvenim ustanovama i domovima za njegu starijih osoba, međutim, izolaciju bi trebao nastaviti provoditi zadravstveni ured i završiti tek nakon pet dana nakon negativnog brzog ili PCR testa, navodi se u priopćenju ministara zdravstva.

Osobama za kontakt sa zaraženim osobama stoga se također “hitno preporučuje” odlazak u petodnevnu karantenu. Zaražene i kontakt osobe trebale bi se redovito testirati.

Ublažavanjem pravila karantene trebalo bi izbjeći i masovni nedostatak osoblja kada je velik broj zaraženih. Temelje se na prijedlogu Saveznog ministarstva zdravstva i Instituta Robert Koch (RKI).

Do sada je izolacija obično trajala deset dana, a nakon sedmog dana mogla se završiti negativnim testom. Službena naredba zdravstvenog odjela često se više ne izdaje.