Nova oluja na Filipinima nakon 240 žrtava

Meteorolozi kažu da se nova oluja formira iznad Pacifika i da će stići do teritorijalnih voda Filipina za dva dana, a do sjevernog ostrva Luzan u roku od sedam dana.

Tajfun Kecana, koji se poslije prolaska kreće ka Vijetnamu, donio je za 24 sata u Manilu i okolna područja količinu padavina koja se obično bilježi u periodu od mjesec dana. Poplavljeno je oko 80 odsto grada u kome živi 15 miliona ljudi.

Vlasti procjenjuju da je tajfun pričinio štetu od oko 50 miliona dolara. Pogođeno je 1,8 miliona ljudi, a 375.000 je napustio svoje domove i sklonilo se u centre za evakuaciju. Broj žrtava mogao bi da poraste nakon što stignu izvještaji iz udaljenih područja. Oluja je pogodila Manilu i još 12 provincija.

Očekuje se da će tajfun Kecana stići do Vijetnama tokom dana, gdje su vlasti naredile evakuaciju najmanje 170.000 ljudi. Stotine vojnika pomažu u evakuaciji i pripremama, a brodovima je rečeno da se sklone u luku Danang. Avioprevoznik "Vijetnam Airlines" otlazao je sve letove u ovom području, a škole u nekoliko obalskih provincija su zatvorene.