NOVA OBRAMBENA METODA Rusi strategijom starom 200 godina štite Krimski most od ukrajinskih napada

Krimski most

Rusija je potopila niz plovila uz Krimski most koristeći ono što analitičari nazivaju “200 godina starom strategijom” kako bi se obranila od nove prijetnje ukrajinskih pomorskih dronova.

Satelitske slike koje je prikupio Sky News pokazuju šest tamnih objekata koji se pojavljuju u nizu pokraj Krimskog mosta, također poznatog kao Kerčki most.

Most je jedina direktna poveznica između prometne mreže Rusije i Krimskog poluotoka te je bio izložen uzastopnim napadima tijekom rata. Ukrajinska glavna obavještajna uprava (GUR) je već ranije objavila kako Rusija planira “potopiti najmanje šest plovila” uz most kako bi stvorila zaštitu ispred njega, prenosi Index.

“Stari odgovor na novu prijetnju”

GUR je u prošlotjednoj objavi na Telegramu također naveo da Rusija “namjerava postaviti barijere između potonulih trajekata” kako bi zaštitila most “od oštećenja”. Na satelitskim snimkama koje je Planet Labs PBC snimio 19. kolovoza nikakvi objekti nisu vidljivi u vodi južno od mosta, ali 21. kolovoza pojavljuju se dva plovila.

Dva dana kasnije, 23. kolovoza , još jedno plovilo može se vidjeti na površini vode. Do 26. kolovoza šest objekata na potpuno istim pozicijama. Analitičari sugeriraju kako bi to moglo značiti da su plovila potopljena i da su ispod vode.

Sigurnosni i obrambeni analitičar Michael Clarke je rekao da je korištenje “blok brodova” – plovila potopljenih na strateškom mjestu kako bi se stvorila fizička barijera – “stari odgovor na novu prijetnju” ukrajinskih pomorskih dronova.

SBU preuzeo odgovornost za prethodne napade

“Ovo je veliko područje pa biste trebali imati niz brodova i neku vrstu barijere između njih, mogli bi to biti lanci ili čelične mreže, da spriječi bilo što da prođe. Ukrajinci su razvili pametnu novu tehnologiju, a Rusija odgovara 200 godina starom strategijom potapanja brodova”, objasnio je.

“Pripremamo još akcija”: CNN objavio eksluzivan snimak napada na Krimski most

Što se tiče njezine učinkovitosti, Clarke je naglasio da je obrambena strategija “vjerojatno najbolji način za Rusiju da spriječi napade pomorskih dronova”. U julu je ukrajinski SBU prvi put preuzeo odgovornost za diverzantsku operaciju koja je teško oštetila Kerčki most 8. listopada prošle godine.

SBU je također potvrdio CNN-u da je izveo napad na most 17. srpnja ove godine koristeći pomorski dron, plovilo bez posade koje djeluje na površini vode ili ispod nje. Kerčki most strateški je važan za Rusiju jer služi kao ključna ruta za opskrbu njezinih snaga nakon invazije na Ukrajinu.