NJEMAČKOJ PRIJETI KAOS Ceste blokiraju traktori, od srijede i kamioni, staju i vlakovi

Blokada poljoprivrednika u Njemačkoj
Twitter

Kao odgovor na planove vlade da smanji poticaje, njemački poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste i gradove širom zemlje. Najavili su tjedan dana prosvjeda, što će kulminirati velikim prosvjedom u Berlinu 15. siječnja, prenosi njemačka agencija dpa. Očekuje se prometni kaos jer se u srijedu štrajku pridružuju željezničari te kamiondžije i ugostitelji. Svako malo netko u Njemačkoj štrajka jer zaposleni traže veće plaće, s obzirom na stopu inflacije u 2023. od 5,9 posto, nakon 6,9 posto u prethodnoj godini. Realne plaće u Njemačkoj padaju od 2020., uslijed velikog skoka cijena grijanja, hrane i stanovanja. Prema njemačkom saveznom zavodu za statistiku, realne plaće lani su porasle u prosjeku za 0,6 posto, prenosi Jutarnji.

Poljoprivrednici su krenuli u štrajk iako je vlada prethodno udovoljila nekim njihovim zahtjevima, pa su i dalje izuzeti od plaćanja poreza na vozilo, a porezna olakšica za poljoprivredni dizel trebala bi biti potpuno ukinuta tek 2026. Vlada je modificirala prvotnu odluku, pa će se olakšica za dizel poljoprivrednicima u ovoj godini smanjiti na 40 posto, a potom po 30 posto do 2026. No prosvjednici traže da vlada poništi sve uštede koje je planirala na njihovu štetu.

Pridružili su im se u ponedjeljak autoprijevoznici i špediteri. Savezna udruga za logistiku cestovnog prijevoza i zbrinjavanje otpada zahtijeva od vlade smanjenje cestarina i cijena dizela, kao i povećanje ulaganja u infrastrukturu kao što su ceste, mostovi i parkirna mjesta. Također prosvjeduje udruga hotela i restorana, koji se bune protiv povećanja PDV-a u ugostiteljstvu.

Sindikat strojovođa Njemačke (GDL) najavio je od srijede trodnevni štrajk upozorenja. Od 2 sata u noći na srijedu bit će zaustavljen putnički promet. Štrajk završava u petak u 18 sati, ali očekuje se da će utjecati i na nadolazeći vikend. Od utorka navečer bit će obustavljen i teretni promet na željeznici. Štrajkovi željezničara vremenski se preklapaju s prosvjedima poljoprivrednika i autoprijevoznika, ali sadržajno s njima nemaju nikakve veze, navodi dpa. Sindikat strojovođa traži veće plaće od 555 eura mjesečno za oko 10.000 zaposlenika Deutsche Bahna, jednokratnu naknadu zbog inflacije u iznosu od 3000 eura te skraćivanje radnog vremena s 38 na 35 sati tjedno za radnike koji rade u smjenama.

Poljoprivrednici su odmah u ponedjeljak dobili podršku od lokalnih vlasti, pa i onih iz reda vladajućeg SPD-a. Premijeri saveznih država Donja Saska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Bavarska, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Saska i Saarland kritizirali su proračunske rezove na štetu poljoprivrednika. Premijer Brandenburga Dietmar Woidke (SPD) u Potsdamu je na prosvjedu pred stotinama poljoprivrednika poručio saveznoj vladi da u potpunosti odustane od rezova. Kritizirao je uvođenje promjena preko noći, bez koordinacije sa strukom, dok poljoprivredi treba sigurnost za planiranje.

Vlada kancelara Olafa Scholza bila je prisiljena smanjiti proračun nakon odluke ustavnog suda koji je dodatno zaduživanje proglasio neustavnim. Ustavni sud je, naime, proglasio neustavnim odluku njemačke vlade da se u proračunu za pandemijsku 2021. zaduži za 60 milijardi eura, a onda taj neiskorišteni novac prebaci u fond za ublažavanje klimatskih promjena, predviđen za trošenje idućih godina. Time su zaobišli zakonsku zabranu novog zaduživanja.

Premijerka savezne države Mecklenburg-Zapadno Pomorje Manuela Schwesig (SPD) također je podržala zahtjeve poljoprivrednika i pozvala vladu u Berlinu da u potpunosti poništi planirano smanjenje subvencija za poljoprivredu, kao i SPD-ov premijer Donje Saske Stephan Weil. Čelnik oporbenog CDU-a Friedrich Merz također je izrazio solidarnost s poljoprivrednicima, no on ističe da su rezovi neizbježni. Rekao je da je štednja nužna i da ne može obećati da će poljoprivrednici zauvijek ostati izuzeti od plaćanja poreza na vozila i na dizel. No on smatra da se subvencije moraju postupno ukidati u cijeloj Europi, a ne samo jednostrano u Njemačkoj.