NJEMAČKI POLJOPRIVREDNICI NE ODUSTAJU Od jutros potpuno blokiran centar Berlina

prosvjed
X.com

Poljoprivrednici su se sa svojim traktorima okupili jutros u Berlinu. Pristigli su iz svih krajeva Njemačke kako bi se pridružili velikom prosvjedu tražeći preispitivanje planova za povećanje poreza.

Oko 3000 traktora, 2000 kamiona i oko 10.000 ljudi okupilo se avenijom koja vodi do Brandenburških vrata u Berlinu na masovnom skupu koji je zaokružio tjedan prosvjeda protiv vlade, javlja Reuters.

Traktori i kamioni bili su parkirani duž avenije, a tisuće farmera po hladnoći mašu njemačkim zastavama.

Prosvjedi su pojačali pritisak na koaliciju kancelara Olafa Scholza dok pokušava popraviti proračunski nered i obuzdati desničarske snage.

U nedjelju navečer policija je upozorila da je avenija već puna i pozvala prosvjednike da se okupe na alternativnim lokacijama, uključujući Olimpijski stadion u zapadnom okrugu Charlottenburg.

Suočena sa žestokim protivljenjem, vlada, koja se već složila da neće ukinuti porezne olakšice na nova poljoprivredna vozila, pristala je ukidanje subvencija za dizel gorivo u poljoprivredi proširiti na nekoliko godina. 

Ali poljoprivrednici, uz glasnu potporu oporbenih konzervativaca i krajnje desnice, kažu da to nije dovoljno. 

"Poljoprivrednici će izumrijeti", rekao je farmer Karl-Wilhelm Kempner u nedjelju dok se ukrcavao na autobus u Kölnu kojim su seljaci išli na prosvjede.

Vlada je zauzela pomirljiv stav zbog zabrinutosti da se politička rasprava u zemlji radikalizira i da bi prosvjedi mogli prerasti u nasilje.

Ministar financija Christian Lindner obratit će se prosvjedu s pozornice postavljene ispred Brandenburških vrata, a čelnici koalicijskih stranaka pozvali su vođe prosvjeda na razgovor.