NJEMAČKI IZDAVAČ NAJAVIO MASOVNE OTKAZE Djelatnike Bilda postupno će mijenjati umjetnom inteligencijom

Ilustracija umjetne inteligencije

Otkazi i pojačana upotreba umjetne inteligencije su povezani sa strategijom potpunog okretanja digitalnom izdanju dnevnika poput Bilda ili Die Welta i ukidanjem tiskanih izdanja.

Najveća njemačka izdavačka kuća Axel Springer, koja između ostalog izdaje i tabloid Bild, najavila je masovna otpuštanja i djelomičnu zamjenu otpuštenih zaposlenika umjetnom inteligencijom, prenose njemački mediji u srijedu.

„Mi ćemo se morati oprostiti od kolega koji su do sada obavljali funkcije koje u digitalnom svijetu mogu obavljati procesi umjetne inteligencije“, stoji u jednom internom mailu kojeg je uprava poslala zaposlenima.

U redakciji bi mogla biti ukinuta mnoga radna mjesta koja su povezana s lektoriranjem ili vizualnim dizajnom stranice, piše HINA.

Kako prenosi Njemačka novinska agencija (Dpa) za sada je predviđeno otpuštanje preko 200 zaposlenih. Uprava kuće Axel Springer je najavila kako joj je cilj „socijalno zbrinjavanje“ radnika koji bi ostali bez posla.

Otkazi i pojačana upotreba umjetne inteligencije su povezani sa strategijom potpunog okretanja digitalnom izdanju dnevnika poput Bilda ili Die Welta i ukidanjem tiskanih izdanja. Mjerama štednje su pogođeni i regionalni uredi ove izdavačke kuće.

Bild je još uvijek s oko 1,1 milijun tiskanih primjeraka najtiražniji njemački dnevni list. No posljednjih godina je tiraža bila u stalnom padu. Još 2013. Bild je prodavao dvostruko više tiskanih primjeraka nego danas.

Bild je krajem 2021. otpustio i glavnog urednika Juliana Reichelta zbog optužbe za zloupotrebu moći i seksualnog napastovanja kolegica a pravna borba s bivšim urednikom je još uvijek u tijeku.