NJEMAČKI AUTORITET SROZAN Rusi se rugaju cijelom vodstvu, a špijunaža postigla tri iznimno bitna cilja

Vladimir Putin

Možda je tek utorak, ali Vladimir Putin je imao jako uspješan tjedan. Tijekom proteklih nekoliko dana, Moskva je uspjela posijati podjele među svojim neprijateljima, diskreditirati njemačkog kancelara i osujetiti ukrajinski napor da osigura ključno oružje i to sve sve bez trovanja ili ubojstva ijedne osobe, piše Politico u analizi skandala oko curenja snimke sastanka njemačkih časnika.

Podsjetimo, tajnu snimku videokonferencije između nekoliko visokih njemačkih vojnih dužnosnika, uključujući šefa njemačkog ratnog zrakoplovstva Inga Gerhartza, objavila je u petak ruska propagandna mreža RT. Tijekom gotovo 40-minutnog sastanka, koji je održan 19. veljače, njemački časnici su detaljno razgovarali o politici i logistici isporuke krstarećih projektila Taurus Ukrajini, kao i o mogućim ciljevima.

Nema veće radosti za Putina

Za Putina, koji je nakon desetljeća kao ruski vođa ostao špijun u srcu, nema veće radosti od nadmudrivanja protivnika Rusije u špijuniranju, a osobito Njemačke, gdje je proveo dio svoje karijere u KGB-u. Treba biti pošten pa priznati da je Putin imao veliku pomoć, koliko god nesvjesnu, od njemačkog kancelara Olafa Scholza, prenosi Index.

Samo nekoliko dana prije nego što su Rusi objavili snimku, Scholz je javno odbacio slanje projektila Taurus u Ukrajinu, tvrdeći da bi to zahtijevalo od Njemačke da rasporedi vojnike u ratnu zonu, što bi, prema mišljenju kancelara, riskiralo da Njemačka postane ruska meta.

"Iznenađen sam da neke ljude to uopće ne dira, da uopće ne razmišljaju o tome može li ono što radimo dovesti do neke vrste uplitanja u rat", rekao je Scholz novinarima u Berlinu 26. veljače, sugerirajući da Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, koje već isporučuju Ukrajini slične sustave krstarećih projektila, u Ukrajini već imaju vojno osoblje na terenu.

Generali demantirali Scholza

"Ovo je oružje vrlo dugog dometa, a ono što Britanci i Francuzi rade u smislu kontrole ciljeva i podrške za kontrolu ciljeva ne može se učiniti u Njemačkoj", rekao je Scholz pa dodao: "Svatko tko je pogledao ovaj sustav to razumije."

Svi, čini se, osim viših čelnika njemačkog zrakoplovstva. Tijekom presretnutog razgovora, generali ne samo da raspravljaju o tome kako bi se rakete mogle isporučiti Ukrajini bez slanja ijednog čovjeka, već također izražavaju zbunjenost Scholzovim stavom.

"Nitko zapravo ne zna zašto kancelar to blokira", kaže general Gerhartz u jednom trenutku. Dalje opisuje ono što naziva "divljim glasinama" o tome zašto Berlin ne šalje Taurus, uključujući i to da rakete ne rade kako treba, što je sugestija koju je odbacio kao "glupost". General otkriva da je glasine čuo od novinara "koji je izuzetno blizak kancelarki".

Čak i prije nego što je snimka objavljena, Scholz se suočio sa značajnim kritikama zbog tvrdnje da bi Njemačka morala poslati vojno osoblje u Ukrajinu ako pošalje Tauruse.

"Scholz nema povjerenja u Ukrajince"

Prošlog tjedna, utjecajni zastupnik Zelenih Anton Hofreiter rekao je da Scholz "očito nije govorio istinu" o projektilima Taurus, ističući da ih je Njemačka poslala 260 u Južnu Koreju bez vojnog osoblja o kojem je kancelar govorio. Hofreiter je sugerirao da bi pravi razlog Scholzove nevoljkosti mogao biti to što "nema povjerenja u Ukrajince".

Doista, Scholz i njegovi kolege socijaldemokratski skeptici imaju dugogodišnji strah da bi Kijev mogao upotrijebiti navođene projektile koje bi Berlin poslao da izravno napadnu Moskvu. Taurus, koji se obično lansira s borbenog zrakoplova, ima domet od oko 500 kilometara, što znači da bi ukrajinski zrakoplov sa sjeverne granice Taurusom mogao dosegnuti glavni grad Rusije.

Ukrajinci su dosad bili vrlo disciplinirani oko ograničenja sa zapadnim oružjem

Zagovornici slanja projektila tvrde da Ukrajina do sada nije prekršila ograničenja oko korištenja koje su isporučile Njemačka i druge zemlje. Jasno, rizik od toga da Ukrajina ignorira takva ograničenja u žaru bitke ne može se zanemariti. Ipak, s obzirom na to da je Njemačka već opskrbila Ukrajinu s gotovo 30 milijardi eura pomoći i vojne opreme, uključujući tenkove, mnogi sigurnosni stručnjaci dovode u pitanje logiku iza Scholzova odbijanja slanja Taurusa.

Navodna svrha sastanka koji je procurio bila je razviti komunikacijsku strategiju za njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa, kako bi mu se dalo retoričko streljivo u njegovim razgovorima sa Scholzom.

Taurus ne bi odredio ishod rata, ali..

Jedna od zabrinutosti koju su dijelili viši časnici bila je da su se Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska već opirali slanju daljih krstarećih projektila sve dok Njemačka nije slijedila njihov primjer. Implikacija je bila da iako njemački Taurus sam ne bi odredio ishod rata, oni bi bili dio mnogo većeg opskrbnog lanca koji bi Ukrajincima pomogao da zadrže glavu iznad površine vode.

Jedna posebnost Taurusa, sugerirali su časnici, bila je to što su projektili posebno precizni, što bi Ukrajini moglo olakšati uništavanje strateških ciljeva kao što je Kerčki most koji povezuje Rusiju i Krim. Jedan od časnika rekao je da su zračne snage "intenzivno proučavale" kako uništiti most, predviđajući da će Ukrajini za to trebati 10-20 projektila Taurus.

Veće je pitanje, složili su se, prevladavanje zabrinutosti unutar njemačke vlade oko privida njemačke upletenosti. Obuka Ukrajinaca da sami koriste projektile trajala bi nekoliko mjeseci; štoviše, trebale bi im detaljne informacije o ciljanju koje bi morale doći iz Njemačke.

Jedan prijedlog o kojem se raspravljalo tijekom poziva uključivao je korištenje obrambenog "podizvođača" iz redova proizvođača projektila kao posrednika te slanje podataka o ciljanju automobilom preko Poljske u Ukrajinu. "Netko bi se mogao voziti tamo-amo", predložio je jedan od časnika.

"Zamislite da mediji saznaju za ovo"

Drugi je sudionik upozorio svoje kolege da takve ideje ne iznose Pistoriusu jer bi mogli pokvariti projekt prije nego što se pokrene s mrtve točke. "Moramo paziti da u startu ne artikuliramo nikakve kriterije koji bi ubili projekt", rekao je. "Zamislite što bi se dogodilo kada bi mediji saznali za ovo!"

Jedan od načina da se izbjegnu takve poteškoće mogao bi biti uključivanje SAD-a ili Ujedinjenog Kraljevstva. "Znamo da ima mnogo ljudi s američkim naglaskom koji trče naokolo u civilnoj odjeći u ukrajinskom zapovjedništvu", rekao je jedan od časnika.

Scholzova vlada nastojala je razmjene okarakterizirati kao vrstu ratne igre, koje su sastavni dio posla visokih časnika. Pravi skandal, ustvrdio je Pistorius, bio je Putinov "informacijski rat".

"Imamo posla s hibridnim napadom koji uključuje dezinformacije kako bi nas podijelili i potkopali naše jedinstvo", rekao je Pistorius u nedjelju. "Ne bismo trebali pasti na Putinov trik."

U stvari rusko hakiranje više duguje staromodnoj špijunskoj vještini nego dezinformacijama. Da, Putin možda koristi snimku kako bi nahranio svoju propagandnu mašineriju kod kuće, predstavljajući je kao dodatni dokaz da Zapad ratuje protiv Rusije. Ali Njemačka curi kao sito, a njezinoj protuobavještajnoj obrani prijeko je potrebna revizija.

Snimka nije dezinformacija, nego necenzurirana informacija

To je ono što snimku čini tako važnom: to nije dezinformacija, samo necenzurirana informacija. Snimka razotkriva institucionalnu frustraciju njemačke vojske i njezinu zbunjenost kancelarovom nepopustljivošću oko slanja krstarećih projektila.

Nažalost za Ukrajinu objava razgovora čini opciju slanja Taurusa Ukrajini još manje vjerojatnom. Oporbeni političari signalizirali su da bi mogli zatražiti istragu o aferi i o tome je li Scholz bio iskren o tome zašto nije poslao projektile. Ali taj bi proces mogao potrajati tjednima, ako ne i mjesecima, a neće pomoći Ukrajini.

"Scholz sve više postaje sigurnosni rizik za Europu", rekao je Roderich Kiesewetter, demokršćanski zastupnik koji vodi svoju stranku u vanjskopolitičkom odboru Bundestaga. U ponedjeljak je Scholz, ignorirajući pozive svoje ministrice vanjskih poslova na "djelovanje", jasno dao do znanja da curenje informacija nije promijenilo njegov stav.

"Ja sam kancelar i to je tako", rekao je tijekom posjeta južnoj Njemačkoj. Putin može slaviti.