NJEMAČKA Za kršenje mjera kazne čak do 25 tisuća eura

Njemačka, epidemiološke mjere, Njemačka, lockdown, cijepljenje, putovanje, prelazak granice
KEYSTONE/EPA/RONALD WITTEK

U Njemačkoj se u ponedjeljak uvode nove mjere, okarakterizirane kao "lagani lockdown", a kakvo je raspoloženje u toj zemlji i što to točno znači za "Novi dan" u programu N1 televizije objasnio je novinar Deutsche Wellea Srećko Matić.

"Za kršenje epidemioloških mjera jako su stroge kazne, a očekuju se još strože", rekao je Srećko Matić i objasnio:

"Postoji katalog od 24 prekršaja koji će se kažnjavati, a kazne su od 150 eura (za nenošenje maski) do 25.000 eura (za održavanje sportskih i kulturnih priredbi koje su u idućih mjesec dana zabranjene). Kažnjavat će se i vlasnici dućana koji u trgovine puste više ljudi nego je propisano. Najavljuju da će se provoditi strože kontrole s komunalnim službama. Od ponedjeljka do kraja 11. mjeseca na snazi je "lockdown light". Ne zovu ga lockdown iz psiholoških razloga. Mjere je moguće produžiti ako ne pokažu rezultate. Ako pokažu rezultate, građani mogu računati na ukidanje mjera i normalan Božić, poručila je Merkel."

Sve to znači da će u Njemačkoj raditi privreda, škole i vrtići, a manifestacije s područja sporta, kulture kao i teretane ne rade iduća četiri tjedna. Također, kao u Hravtskoj, mise se smiju održavati, ali uz poštivanje epidemioloških mjera.

Komentirajući raspoloženje javnosti Matić je rekao da ni izlaganje novih mjera kancelarke u Bundestagu nije prošlo mirno:

"Tradicionalno kancelarkino obraćanje prošlo je malo drugačije, atmosfera je ovaj put bila napetija. Rijetko se u Bundestagu nastup kancelarke prekida, da predsjednik Bundestaga mora prekinuti izlaganje i smiriti strasti jer su je iz AFD-a optuživali za uvođenje korona diktature, ratnu propagandu i sl... Bilo je emocionalno s povišenim tonovima, raste nervoza i strah. Velik dio Nijemaca podržava Vladine mjere, oko dvije trećine građana smatra da Vlada to dobro radi, čak su i tražili strože mjere prije nego je ovo predstavljeno."

Matić je napomenuo da unatoč podršci, idućih nekoliko tjedana može koštati stotine tisuća radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u 9. mjesecu pala je u odnosu na mjesec ranije, ali u odnosu na prošlu godinu Njemačka ima pola milijuna više nezaposlenih.