Njemačka vlada trpi neviđeni hakerski napad

Njemačka vlada trpi neviđeni hakerski napad
Njemačke vlasti su otkrile u četvrtak da su na udaru informatičkog napada bez presedana koji i dalje traje na njezina ministarstva, čiji su autori u Rusiji, javljaju mediji.
Radi se o »tehnički ambicioznom napadu koji je dugo pripreman«, rekao je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere. »Taj ozbiljan događaj potvrđuje ono što već znamo: razni čimbenici iz različitih razloga prijete informatičkoj sigurnosti zemlje«, dodao je.
»To je pravi kibernetički napad na dio vlade. Taj napad i dalje traje«, rekao je zastupnik konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel (CDU) Armin Schuster nakon hitnog sastanka povjerenstva za kontrolu tajnih službi u zastupničkom domu Bundestagu.
Vlasti su dodale da je napad »pod kontrolom i izoliran«.


Zastupnici i vlada ne žele iznijeti pojedinosti kako ne bi kompromitirali napore tajnih službi u pronalaženju tragova pirata.
»Danas ne možemo procijeniti obim šteta, to bi bilo prerano«, dodao je Schuster.
Tu aferu je u srijedu otkrilo nekoliko medija. Njemačka novinska agencija dpa je navela da je napad organizirala skupina ruskih hakera »Snake«.
Skupina je poznata i pod imenima »Turla« i »Uruburos« i smatra se da su piratirali sustave ministarstava obrane i vanjskih poslova tijekom najmanje godinu dana.
Njemačke obavještajne službe su otkrile napad u prosincu, ali su odlučile da ništa neće objaviti kako bi identificirale počinitelje, a tu strategiju danas mnogi kritiziraju.
Njemački obavještajci su sumnjali prošle godine da se izvode kibernetički napadi koji mogu utjecati na parlamentarne izbore 24. rujna.
Oni su više puta optužili ruske tajne službe da izvode međunarodne informatičke napade sa svrhom špijuniranja i sabotiranja, posebice 2015. na Bundestag, što je Moskva zanijekala.

Hina