VIDEO  NJEMAČKA I DALJE POD BLOKADOM Nezadovoljnim farmerima uskoro se pridružuju i željeznički radnici

Prosvjed farmera
twitter

Bijesni farmeri, protiveći se planovima Berlina da smanji porezne olakšice za poljoprivredu, koristili su traktore da blokiraju puteve širom Njemačke u ponedjeljak, započevši seriju štrajkova koji će zemlju još dublje gurnuti u nezadovoljstvo.

U Berlinu, desetine traktora i kamiona stacioniranih u centru grada zatrubili su u znak bijesa na početku planiranog tjedna prosvjeda. Radnici u sektorima širom Njemačke, od metalurgije i transporta do obrazovanja, posljednjih tjedana su se okrenuli industrijskim akcijama.

Pregovori o plaćama su dobili težak zaokret jer se najveća europska ekonomija bori sa slabim rastom, a domaćinstva se bore sa naglo povećanim cijenama.

Željeznički radnici će biti sljedeći, jer će u srijedu započeti trodnevni štrajk. Sindikati traže povećanje plaća kako bi nadoknadili višemjesečnu visoku inflaciju.

Poljoprivrednici su se počeli okupljati u nedjelju navečer kod Brandenburških vrata, usred vladine četvrti u Berlinu. Poljoprivredni sektor je na udaru zbog vladinih planova da povuče porezne olakšice. Poljoprivredna vozila blokirala su centre gradova uključujući Berlin, Hamburg, Koln i Bremen, sa do 2.000 traktora registriranih za svaki prosvjed.

Izvan gradova, demonstranti su gađali prilazne rampe autocestama. Prosvjed je također izazvao poremećaje na granicama Njemačke sa Francuskom, Poljskom i Češkom Republikom, što je pojačalo promet na prijelazima, prenosi aljazeera.

Tisuće demonstranata već su se spustile u Berlin da prosvjeduju protiv planiranog smanjenja subvencija u prosincu. Skupovi su potakli vladu da djelimično odustane od smanjenja 4. siječnja.

Sada je planirano da popust na porez na vozila za poljoprivredu ostane na snazi, dok bi se subvencija na dizel postupno ukidala tijekom nekoliko godina umjesto da bude odmah ukinuta, priopćila je vlada.

Poljoprivrednici su, međutim, rekli da taj potez ne ide dovoljno daleko i pozvali Berlin da potpuno preokrene planove, koji su najavljeni nakon što je sudska presuda primorala vladu da pronađe uštede u proračunu za 2024. godinu.