VIDEO  Nizozemska gori; neredi na ulicama nakon što su vlasti zabranile čak i novogodišnje vatromete

Nizozemska, covid potvrde, Neredi

Diljem Nizozemske i treću noć zaredom izbili su neredi u više gradova gdje se policija sukobila s velikim brojem prosvjednika koji su uzrokovali palež te su bacali kamenje zbog nezadovoljstva oko mjera protiv širenja Covid-19 zaraze.

"Neredi su zabilježeni u gradovima Leeuwarden, Groningen te u Enschedu i Tilburgu", prenosi Hina.



U Enschedeu, gdje je izdana uredba o izvanrednom stanju, policija je pendrecima pokušala rastjerati prosvjednike, vidjelo se na video zapisu objavljenom na društvenim mrežama.

U Leewardenu policijska su vozila bila gađana kamenjem, a prosvjednici su skandirali i palili baklje.

Policija je priopćila da je pet policajaca ozlijeđeno tijekom noći u subotu, a najmanje 64 osoba je uhićeno u tri regije, uključujući i desetke onih koji su bacali pirotehniku i ograde tijekom nogometne utakmice na stadionu Feyenoorda iz Rotterdama.

Posljednji neredi počeli su u petak navečer u Rotterdamu, gdje je policija reagirala zbog povećanja broja prosvjednika, a gradonačelnik je prosvjed ocijenio kao "orgijom nasilja".

Vlasti su priopćile kako vjeruju da su četiri osobe pogođene policijskim mecima te su primljeni u bolnice.

Prosvjede je izazvalo protivljenje vladinim planovima da ograniči korištenje Covid-potvrda na ljude koji su se oporavili od Covid-19 ili su cijepljeni, isključivši time one s negativnim testom na virus.

Nizozemska je prošlog vikenda ponovno uvela mjere izolacije za 17,5 milijuna stanovnika na tri tjedna u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa, no dnevni broj novih slučajeva zaraze ostao je na najvišoj razini od početka pandemije.

Neki mladi također su izrazili nezadovoljstvo što je zabranjen i vatromet u novogodišnjoj noći, u namjeri da se izbjegne dodatni pritisak na bolnice koje su već bile prisiljene smanjiti svoj opseg rada zbog porasta pacijenata s Covid-19 zarazom.

Među ozbiljnijim sukobima u subotu navečer bio je i onaj u Haagu, gdje su ozlijeđena petorica policajaca, od kojih je jedan ozbiljno, navodi policija.