NIJE SVUGDJE DERNEK U Nizozemskoj nema roštilja ni prosvjeda, smatraju da imaju dobar razlog za to

Roštilj

U svijetu se danas obilježava Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, u znak sjećanja na 1886. kada je desetine tisuća radnika u Chicagu stupilo u štrajk, zahtijevajući osmosatno radno vrijeme.

Međutim, jedna europska zemlja se izdvaja u tom smislu. Naime, Nizozemci danas ne obilježavaju Međunarodni praznik rada, te na ulicama neće biti sindikalnih okupljanja, parada, prosvjeda.

Blagdan Svetog Josipa Radnika

Doduše, u nekim zemljama se ovaj praznik obilježava drugim datumima, ali veći dio Europe, Afrike i Azije i cijela Južna Amerika 1. svibnja obilježavaju Praznik rada.

Ono što Nizozemci danas obilježavaju jest De Dag van de Arbeid, praznik socijalističkog, komunističkog i anarhističkog radničkog pokreta koji je, ipak, priča za sebe, u odnosu na internacionalni praznik.

Katolička crkva slavi praznik Svetog Josipa Radnika 1. svibnja, ali djeca svakako moraju ići u školu, a od onih koji rade očekuje se da idu na posao.

Prema Nizozemskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zašto njihova vlada ne priznaje 1. svibanj kao praznik je taj što je, povijesno gledano, Nizozemska slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. travnja .

Manje nasilne

Sindikat, također, napominje da su borbe između nizozemskih sindikata i vlade bile “manje nasilne” nego u zemljama kao što su Francuska i Španjolska, što znači da je taj dan “izgubio dio svog značaja” u Nizozemskoj.

Dakle, 1. svibanj nije Praznik rada u Nizozemskoj, iako je burza zatvorena, a neki ljudi koji rade za vladu, općine, banke i sindikate, ipak, imaju slobodan dan 1. svibnja. To je, doduše, manjina zaposlenih u zemlji.