NIJE MU DOSTA Na vlasti je duže od političara u BiH i ponovno se kandidirao za predsjednika

NIJE MU DOSTA Na vlasti je duže od političara u BiH i ponovno se kandidirao za predsjednika
AFP

Ekvatorska Gvineja glasuje u nedjelju na općim izborima na kojima se očekuje da će predsjednik Teodoro Obiang Nguema, najdugovječniji predsjednik na svijetu, produžiti svoju 43-godišnju vladavinu.

Više od 400.000 ljudi registrirano je za glasovanje u zemlji od oko 1,5 milijuna stanovnika. Glasači će također glasovati za izbor 100 članova parlamenta za donji dom, 55 od 70 senatora zemlje i lokalne gradonačelnike, javlja Reuters.

Posmatrači ne očekuju iznenađenja, a 80-godišnji Obiang uvijek je biran s više od 90 posto glasova na izborima čiju su pravednost međunarodni posmatrači dovodili u pitanje s obzirom na dugogodišnje pritužbe grupa za ljudska prava zbog nedostatka političke slobode.

Obiang se za šesti mandat bori s dvojicom protukandidata - Buenaventurom Monsuyjem Asumuom, koji se šesti put natječe protiv Obianga, i Andrésom Esonom Ondom, koji se prvi put kandidirao, prenosi Fena.

"Predsjednički izbori potpuno su lišeni neizvjesnosti", rekla je Maja Bovcon, viša analitičarka za Afriku u kompaniji za obavještavanje o rizicima Verisk Maplecroft.

Zatvaranje granica te uznemiravanje i uhićenje pristaša opozicije, kako je rekla, utiru put produženju Obiangove 43-godišnje vladavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su na slobodne i poštene izbore u odvojenim izjavama i izrazile zabrinutost zbog izvještaja o uznemiravanju i zastrašivanju opozicije i predstavnika civilnog društva. Vlada je odbacila te izvještaje, nazvavši ih miješanjem u njen izborni proces.