NIJE BOLEST SVE ŠTO BOLI Nijemac se protiv covida cijepio čak 217 puta

Cijepljenje
Ilustracija

Dok su se neki redovno cijepili protiv covida, neki su išli i preko svih granica. Tako je 62-godišnji muškarac iz Njemačke, protivno liječničkom savjetu, cijepljen 217 puta protiv covida.

O ovom slučaju piše Lancetov časopis posvećen zaraznim bolestima. Prema pisanju časopisa, muškarac je cjepivo kupio i administrirao privatno u roku od 29 mjeseci, prenosi BBC.

Čini se da muškarac nije pretrpio nikakve loše posljedice, kažu istraživači sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg.

'Saznali smo za njegov slučaj putem novinskih članaka. Tada smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne različitim testovima u Erlangenu. Bio je vrlo zainteresiran za to', rekao je dr. Kilian Schober sa sveučilišnog odjela za mikrobiologiju. Muškarac je dao svježe uzorke krvi i sline. Istraživači su također testirali neke njegove zamrznute uzorke krvi koji su pohranjeni posljednjih godina.

Muškarac se čak dodatno cijepio tijekom studije na sveučilištu, pa su istraživači i sami mogli uzeti uzorke krvi i vidjeti kako točno imunološki sustav reagira na cijepljenje.

Dokaze da je već ranije muškarac cijepljen čak 130 puta prikupio je državni odvjetnik grada Magdeburga koji je otvorio istragu sumnjajući u prijevaru, ali nije podignuta kaznena prijava.

Covid cjepiva ne mogu uzrokovati infekciju, ali mogu naučiti tijelo kako se boriti protiv bolesti.  Dr. Schober se zabrinuo da bi hiper-stimulacija imunološkog sustava stalnim dozama cjepiva mogla 'umoriti' određene stanice.

Ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. I nije bilo znakova da je ikada bio zaražen covidom.

Istraživači smatraju da ne bi trebalo poticati toliko višestruko cijepljenje. Rrezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedostatni za donošenje dalekosežnih zaključaka, a kamoli preporuka za širu javnost.

'Trenutno istraživanje pokazuje da je cijepljenje s tri doze, zajedno s redovitim dodatnim cjepivima za ranjive skupine, i dalje najbolji pristup. Nema naznaka da je potrebno više cjepiva', poručuju.