NI MEDIJIMA NIJE LAKO Tvrtka koja je 2017. vrijedila 5 milijardi dolara danas pred bankrotom

Vice

Vice Media Group, tvrtka izdavač popularnih portala Vice i Motherboard, sprema se proglasiti bankrot, piše New York Times, pozivajući se na dobro upućene izvore

Digitalni medij Vice u kojeg su ulagali giganti poput Disneya i Foxa ulazi u proces bankrota. New York Times navodi kako prema tri izvora iz te medijske kuće, bankrot je pitanje dana, ali Vice još uvijek traži kupca kako bi izbjegao bankrot. Pet kompanija izrazilo je interes za kupnju Vicea, no šanse za to su sve manje, tvrdi je jedan od Timesovih izvora.

Vice se počeo razvijati kao punk magazin u Montrealu prije više od dva desetljeća, a s vremenom je postao globalni medijski koncern s filmskim studijem, marketinškom agencijom, uspješnom emisijom na HBO-u i uredima u dalekim svjetskim prijestolnicama, uključujući i Beograd. Disney je nakon ulaganja stotina milijuna dolara u Vice želio kupiti tvrtku 2015. godine za više od tri milijarde dolara, no, dogovor nikada nije ostvaren, a Vice je kasnije postao žrtvom negativne tržišne klime za digitalne medijske tvrtke. Tvrtka već godinama pokušava ostvariti profit, no konstantno gubi novac i redovito otpušta zaposlenike.

U slučaju bankrota, najveći vjerovnik Vicea, Fortress Investment Group, mogao bi postati vlasnik tvrtke, kaže jedan od izvora. Vice bi nastavio s normalnim radom i organizirao aukciju za prodaju tvrtke tijekom 45-dnevnog razdoblja, a Fortress bi imao najveće šanse da ju kupi. Za razliku od drugih investitora Vicea, poput Disneya i Foxa, Fortress ima tzv. senior debt, što znači da će biti isplaćen prvi u slučaju prodaje. Disney, koji je već otpisao svoja ulaganja, neće dobiti povrat novca, rekao je jedan od izvora.

Prošlog tjedna Vice je objavio da gasi televizijsku emisiju 'Vice News Tonight' u sklopu šireg restrukturiranja poslovanja i nezaobilaznog dijeljenja otkaza.

Vice je bio jedan od najbrže rastućih medija na početku digitalne izdavačke ere te je u toj fazi bio izdašno evaluiran na burzama. No milenijalci, njihova ključna publika, okrenula im je leđa.