NEZAPAMĆENO Godina je dana od kada je 34-godišnjak u Cetinju ubio 10 osoba, a ranio još šest

Cetinje pucnjava ubojstvo 2022
Telegraf

Najveći masakr u novijoj povijesti Crne Gore dogodio se na Cetinju prije točno godinu dana, kada je Vuk Borilović (34) pobio cijelu obitelj, a potom izašao na ulicu i počeo pucati na prolaznike. Borilović je tada iz lovačkog karabina nasumično pucao u susjede, prolaznike, ali i ekipu Hitne pomoći i pripadnike policije, a ubio je i dvoje djece. On je ubio 10 osoba, a šest ranio.

Borilović je, kako je tvrdio izvor Telegrafa, pritiskao ženu koja je bila podstanar, a ona se potom požalila mužu koji je bio na putu. Muž je pozvao prijatelja koji je otišao kod Borilovića i tu je počelo koškanje. Ubojica je prvo usmrtio upravo prijatelja koji je obitelji pritekao u pomoć.

Pomahnitali Borilović uzeo je oružje i zapucao - najprije u djecu, koja su se pokušala sakriti iza vrata, a potom u Natašu. Mališani su preminuli na mjestu događaja, a žena je podlegla ozljedama u bolnici.

Nataša Pajović Martinović je, prije nego što je podlegla ozljedama, telefonom obavijestla supruga Miloša da su im ubijena oba sina. On je pozvao Borilovića koji mu je rekao: 'Pobio sam i tvoju i moju obitelj'. U narednih 45 minuta, u ukupno 80 metara razdaljine od njegove kuće, sijao je smrt. Ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro.

Ekipa Telegraf.rs na Cetinju i godinu dana poslije - kako su zabilježili na mjestu događaja, svuda je 'mrtva' tišina.

Nadležni su objasnili da je nakon ubojstva Martinovića ušao u susjedovu kuću gdje je ubio starije sugrađane - Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio njihovog unuka Aleksandra Drecuna (32). Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka Drecuna (56), koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu.

Komšije je života lišavao bez oklijevanja. Borilović je ubio i susjeda Milana Mitrovića (37), a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i susjede Aleksandru (52) i Danijelu Radunović (51). Ranio je još četvoro susjeda - Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji ga je pokušavao savladati.

Policajci koji su nakon prijavljene pucnjave došli na mjesto događaja, nisu uspeli prići Boriloviću jer je Cetinjanin otvorio vatru na njih. Pucao je i u ekipu Hitne medicinske pomoći, onemogućavajući ih da ranjenim sugrađanima ukažu pomoć.

Svog ujaka ubio je dok ga je pokušavao urazumiti, govoreći mu 'sada ću ti objasniti šta radim'. Dok je policija razmjenjivala vatru sa Borilovićem i nakon što je ranio jednog od njih - Maksimovića, Borilovića je iz pištolja pogodio sugrađanin Nenad Kaluđerović koji ga je također pokušavao nagovoriti da se preda.

Obdukcija Borilovićevog tijela pokazala je da je pogođen sa najmanje pet metaka, a ka njemu je ispaljeno više od 20 metaka.

Slobodan Vujačić, susjed Vuka Borilovića, jedan je od onih koji su masakr, kako kaže, preživjeli 'za dlaku', piše Telegraf. "Prvo smo čuli tri pucnja, a onda smo ga vidjeli na terasi kuće. Držao je pušku, uz užasan komentar na račun neke ženske osobe, krenuo je u krvavi pohod. Odmah mi je bilo jasno da se zlo sprema. Nekoliko minuta prije toga već je upucao dva djeteta, dječake stare 11 i osam godina i njihovu majku Natašu Martinović. Nakon toga krenuo je u krvavi pir niz naselje - ubijao je susjede i sve koji su se našli na ulici ili pokušali da ga zaustave", rekao je Vujačić.

Borilovićeve kolege pričale su da je nekoliko mjeseci prije zločina bio izuzetno povučen, da je malo sa kime razgovarao na poslu. Mještani naselja Medovina, Borilović je bio vrijeme prije zločina izuzetno podozriv, nepovjerljiv prema susjedima sa kojima godinama živi, pokazivao je i neke znake paranoičnog ponašanja, ali ipak nitko nije mogao naslutiti što će se 12. kolovoza dogoditi u crnogorskoj prijestolnici.

Susjedima se nije mnogo obraćao niti sa njima razgovarao. Vuk Borilović je u mladosti imao četiri-pet prijava za nasilničko ponašanje, a oko pola godine prije ubojstva je prvo verbalno, a potom i fizički napao kolegu M. L. Nakon sukoba na poslu, Borilović je otišao kod njega u Humce, ozlijedio ga, oštetio mu auto i gađao kamenjem na kuću.

M. L. ga je prijavio, Borilović je priveden u policiju, potom je bilo suđenje i navodno, u srpnju ove godine je osuđen i naložena mu je obaveza, zbog nasilničkog ponašanja, da nosi nanogicu. Kako se žalio, presuda još nije bila pravosnažna.