VIDEO  New York je u kolapsu. Željeznice, ulice i autoceste poplavljene, dijelovi zračne luke zatvoreni

New York poplave

U New Yorku je proglašeno izvanredno stanje nakon što su oluje izazvale ogromne bujične poplave. Mnogi gradski sustavi podzemne željeznice, ulice i autoceste su poplavljeni, dok je najmanje jedan terminal u zračnoj luci LaGuardia jučer zatvoren. U nekim dijelovima grada palo je do 20 cm kiše.

"Ovo je opasna oluja opasna po život", rekla je guvernerka Kathy Hochul. "Proglašavam izvanredno stanje u New Yorku, Long Islandu i dolini Hudson zbog ekstremnih oborina koje vidimo u cijeloj regiji", dodala je. Pozvala je ljude da poduzmu korake kako bi ostali sigurni i da ne pokušavaju putovati po poplavljenim cestama. Nema izvještaja o smrtnim slučajevima ili teškim ozljedama, prenosi Index.

Izvanredno stanje proglašeno je i u Hobokenu, u New Jerseyju, odmah preko rijeke Hudson, nedaleko od New Yorka.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams upozorio je ljude da je vrijeme za "povećanu budnost i ekstremni oprez" jer je uvedeno izvanredno stanje. "Neke naše podzemne željeznice su poplavljene i vrlo je teško kretati se gradom", rekao je na konferenciji za novinare. Dodao je da je jučer navečer bilo 15 spašavanja iz automobila i tri spašavanja iz podrumskih stanova. Unatoč tome što je kiša kasnije u petak prestala padati, guvernerka Hochul je upozorila da opasnost još nije prošla. "Trenutno me najviše brine da će ljudi vidjeti da se kiša smiruje i izaći vozilima na ceste", rekla je za CNN.

Ogromni poremećaji u podzemnoj

Poplave su uzrokovale velike poremećaje u sustavu njujorške podzemne željeznice i prigradskoj željeznici Metro North, prema Metropolitanskoj prometnoj agenciji. Neke su linije podzemne željeznice u potpunosti obustavljene, a mnoge su stanice zatvorene. U Mamaronecku, predgrađu okruga Westchester sjeverno od grada, službenici za hitne slučajeve upotrijebili su splavi na napuhavanje kako bi spasili ljude zarobljene u zgradama, izvijestio je Reuters.

Njujorška policija također je najavila višestruka zatvaranja cesta i rekla da je raspoređena Nacionalna garda. Voda je prodrla i u 150 od 1400 škola u New Yorku koje su ostale otvorene u petak, rekao je rektor grada New Yorka David Banks na brifingu za novinare. Jedna škola u Brooklynu evakuirana je kada je poplavna voda izazvala dim u školskom kotlu, rekao je.

Znanstvenici kažu kako je sve ovo posljedica klimatskih promjena. "Kao što znamo, ovaj promjenjivi vremenski obrazac rezultat je klimatskih promjena", rekao je Rohit Aggarwala, glavni službenik za klimu grada New Yorka na konferenciji za novinare. "A tužna stvarnost je da se naša klima mijenja brže nego što naša infrastruktura može odgovoriti", dodao je.