FOTO  NEW YORK – grad koji nikad ne spava

New York

Ekipa našeg portala posjetila je grad koji nikad ne spava New York ili kako ga još nazivaju Velika jabuka.

''Ima nešto u newyorškom zraku što spavanje čini besmislenim''
Simone Beauvoir

Malo o New Yorku...

New York ili Velika jabuka, kako mu često tepaju, glavni je grad savezne države New York i najveći grad Sjedinjenih Američkih Država. Taj kozmopolitski grad s više od 20.000 restorana, 150 muzeja i preko 10.000 trgovina zaista nudi po nešto za svakoga. Centar života u New Yorku je na Manhattanu, a okružuju ga četiri vrlo različita kvarta: Bronx, Brooklyn, Queens i Staten Island. U tih 5 gradskih oblasti živi oko 8 milijuna stanovnika, dok u metropolitskom dijelu živi 22 milijuna stanovnika.
U Velikoj jabuci vas čeka...

Predstava na Broadwayu, posjet kontroverznom Guggenheim muzej i najvećoj impresionističkoj zbirci u Metropolitanu su "must go"
U Empire State Buildingu nalazi se vidikovac do kojeg se može popeti u jednom od 73 art deco liftova. Do promatračnice stiže za samo 45 sekundi.
Kip slobode, SAD-u je darovala Francuska prilikom stote godišnjice potpisivanja Američke deklaracije o neovisnosti. Danas je na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.
Neboder visok 319 metara i izgrađen 1928. - Chrysler Building, smatra se remek-djelom Art Deco arhitekture. Zgradu su sagradili i dizajnirali posebno za proizvođače automobila, a u posjedu je obitelji Chrysler.
Izgradnju Rockefeller Center financirao je bogataš John D. Rockefeller Mlađi. Paljenje svjetala na božićnoj jelci, početkom prosinca, jedan je od posjetiteljima dražih događanja, već 71 godinu. Zgrada nudi atraktivnu vožnju liftom uz filmsku projekciju na njegovu stropu popularno nazvanu "Top of the Rock".
Brooklynški most koji povezuje Brooklyn i Manhattan jedan je od najvećih simbola New Yorka uopće. Dugačak je 1825 metara i svakoga dana preko njega prođe oko 150.000 automobila.
Wall Street prvo je stalno sjedište Njujorške burze i smatra se jednim od središta gospodarskog života Sjedinjenih Američkih Država.
Mir potražite u zelenoj oazi koja se proteže na 843 hektara, Central parku. Park je potpuno uređen i sadrži nekoliko prirodnih jezera i ribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta, zoološki vrt, stakleni vrt, rezervat za životinje i omiljeno je mjesto pješaka, trkača i svih ljudi željnih mira.`

Oni koji do sada nisu imali priliku vidjeti ovaj grad na ovaj način potrudili smo se da vam dočaramo galerijom fotografija grad koji uistinu nikad ne spava.

HERCEGOVINA.info