VIDEO  Nevrijeme u Sloveniji, Italiji i Austriji. Padala tuča veličine jajeta

Nevrijeme
Facebook/Profimedia

Današnja vremenska fronta donijela je pljuskove i oluje, a moguće su i daljnje poplave. Jaki vjetrovi već su jutros zahvatili dio Slovenije, a sredinom dana i poslijepodne će se preko središnjeg dijela zemlje i prema istoku premještati pojas intenzivnih oborina. Izdano je upozorenje najviše razine za područja koja su početkom mjeseca pogođena poplavama. Svi dijelovi zemlje osim jugoistoka na karti upozorenja obojeni su crvenom bojom, javlja N1 Slovenija.

Vrlo jako nevrijeme s mogućnošću tuče približilo se najprije slovenskoj obali, gdje već pada jaka kiša, a ponegdje su ljudi ostali i bez struje, prenosi Jutarnji list.

  • Na temelju radarskih slika možemo zaključiti da će biti jakih pljuskova, a moguća je i tuča. Velika je vjerojatnost da će nevrijeme biti praćeno i jakim udarima vjetra, objavila je Slovenska agencija za okoliš (ARSO) na Twitteru.

Načelnik općine Ravne, Tomaž Rošen, pozvao je na samoevakuaciju stanovnika na području klizišta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jaka je tuča već padala u Ajdovščini i napravila štetu na automobilima i krovovima, a oštećeno je i nekoliko stabala. U Desklama, u općini Kanal ob Soča, bujične vode prijete pojedinim stambenim objektima. Vatrogasci su već na terenu. Najjači udar vjetra bio je brzine 113 kilometara na sat u Debelom Rtiču te 85 km/h u Kopru.

U Kopru je u samo 15 minuta palo 40 litara kiše po kvadratnom metru, navodi Meteoinfo Slovenija. Voda je prodrla u neke trgovine, poplavila je ulice i trg.

Nevrijeme se zatim premjestilo prema Vipavskoj dolini i Goriškoj. U Ajdovščini i Štanjelu je već padala tuča veličine jajeta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poplavljena je i portoroška plaža i centar grada, a prema podacima Slovenske agencije za okoliš, na obližnjoj zračnoj luci već su pale 92 litre kiše po kvadratnom metru, a ta je količina gotovo jednaka kiši tijekom mjesec i pol dana, javlja 24ur.com.

Zbog najavljenih olujnih nepogoda radit će garaže u trgovačkim centrima, a parking će biti besplatan.

Kaos i u Austriji i Švicarskoj

Nevrijeme je pogodilo i Švicarsku i Austriju.

N1 javlja da oluje i pljuskovi stvaraju probleme i diljem Europe. Više od 350 milimetara kiše palo je u južnom švicarskom kantonu Ticino u 48 sati. Na jugu Švicarske oborinske vode poplavljuju zgrade, a rastu vodostaji rijeka. Obilna kiša pala je i u zaleđu Genove te na drugim mjestima u sjevernoj Italiji. Upozorenje na jake oluje i obilne oborine na snazi je i u Austriji.

Švicarski mediji prenose da se zbog jakih kiša aktiviraju klizišta, a nevrijeme je na nekim mjestima oštetilo i vodovodne cijevi pa je prekinuta opskrba pitkom vodom.

Nevrijeme i u Italiji

Na sjeveru Italije također kiša stvara probleme. U posljednja 24 sata je u zaleđu Genove izmjereno 200 mm oborine. Poplavljeni su podvožnjaci, a vatrogasci su intervenirali 200 puta diljem pokrajine. Morali su spašavati i neke ljude koji su ostali zarobljeni u automobilima u poplavljenim podvožnjacima, javlja Rai News, prenosi N1.

Zbog pljuskova su zatvorene i neke stanice podzemne željeznice, a zabilježeni su i nestanci struje. Na liniji između Genove i Torina prekinut je željeznički promet, a o poplavljenim ulicama javljaju i iz grada Rapalla gdje je palo 65 milimetara kiše.

Zbog nadolazeće fronte iz Italije, na snazi su upozorenja i za neke dijelove Austrije jer postoji opasnost od odrona i poplava. Najviše oborina se očekuje na zapadu i jugu zemlje.

Nevrijeme već stvara probleme u Tirolu, gdje je zbog odrona zatvoren željeznički promet.