NEVRIJEME U EUROPI U Njemačkoj poplavljene ceste, u Francuskoj palo 60 centimetara tuče

nevrijeme, oluja
Twitter

Švicarsku dio Njemačke i istok Francuske zadesile su jake oluje, uz obilne kiše, koje su paralizirale dio prometa u Stuttgartu, navele su danas lokalne vlasti. Za sada nema podataka o mogućim žrtvama u Njemačkoj, dok je u Švicarskoj ozlijeđeno pet osoba.

Poplavljena podzemna željeznica u Stuttgartu

U Stuttgartu je poplavljeno nekoliko tunela podzemne željeznice u predgrađu, što je izazvalo djelomičnu obustavu prometa, objavila je policija grada na jugozapadu zemlje. Očekuje se da bi se jake oluje u regiji, uz nalete vjetra do 100 km/h, trebale kretati prema središtu i istoku zemlje. 

"Trenutno vlakovi ne mogu prometovati u regiji Stuttgarta", precizirala je kompanija Deutsche Bahn.

Jaki rafali vjetra su oštetili krov opere u Stuttgartu, pa su otkazane predstave.

Bavarska, Falačko Porajnje i Sjeverna Rajna i Vestfalija su također bile na udaru olujnog nevremena i poplavljeni su podrumi, pa je bilo puno vatrogasnih intervencija, navode lokalne vlasti. Njemačke meteorološke službe (DWD) predviđaju za utorak nove oluje u drugim regijama na sjeveru i istoku Njemačke. 

Tuča i jak vjetar u Francuskoj

U Francuskoj su regiju Vogezi sredinom dana u utorak također zadesile oluje. 

Na grad Vosges Plombières-les-Bains iznenada je palo oko 60 centimetara tuče, dok je u obližnjem Bruyèresu u samo šest minuta zabilježeno 10 mm kiše. Voda je poplavila podrume, a dio domova je ostao bez struje nakon što je vjetar oštetio dalekovode. Nakon što je prošla oluja ulice su čistili traktorima.

Francuska meteorološka služba je izdala upozorenja za olujno nevrijeme za cijeli sjeveroistok zemlje, odnosno 54 departmana. Za sada nema podataka o ozlijeđenima u Francuskoj. I Švicarsku su u ponedjeljak navečer zadesili grmljavinske oluje, jaki vjetrovi i tuča. U kantonu Fribourga su vatrogasci i policija intervenirali 300 puta.