Nepunih 24 sata nakon potpisa sporazuma o miru: Prvo kršenje primirja

Nepunih 24 sata nakon potpisa sporazuma o miru: Prvo kršenje primirja
Novi sukobi zabilježeni su u istočnoj Ukrajini u nedjelju i mogli bi potkopati krhko primirje postignuto u petak između predstavnika proruskih pobunjenika i Kijeva.
Granatiranje se moglo čuti iz smjera zračne luke u Donecku i susjedne četvrti Avdiivke, javila je novinska agencija Interfax Ukrajina.

Tijekom noći granatiranja je bilo i u gradu Mariupolu, strateškoj luci na Azovskom moru.

Gradsko vijeće je priopćilo da su separatističke snage prekršile primirje napadom na kontrolnu točku na istočnom rubu grada.

Jedan civil je ubijen, a jedan vojnik ranjen, navodi vijeće dodajući da je u nedjelju mirno.

Produžena paljba čula se u subotu kasno navečer u istočnom dijelu Mariupola na istoku Ukrajine, javili su novinari agencije Reuters, navodeći da bi to moglo biti prvo kršenje primirja potpisanog prije malo više od 24 sata.

Novinar britanske agencije čuo je pucnjavu i vidio industrijsko postrojenje, kamion i benzinsku stanicu u plamenu u području Mariupola, grada od oko 500.000 stanovnika na Azovskom moru nedaleko od granice s Rusijom.

Na tom su se području vodile žestoke borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista prije nego je u petak navečer dogovoren prekid vatre.

»Došlo je do pucnjave ..nemamo informacije o žrtvama«, rekao je ukrajinski časnik.

Sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan je u petak u Minsku a stupio je na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu.

Hina