NEMA VIŠE SMISLA Austrija ukida lockdown za necijepljene

austrija, prosvjedi, austrija, lockdown, epidemiološke mjere
Florian Wieser

Lockdown za necijepljene prestaje sljedećeg ponedjeljka, objavila je austrijska vlada.

Vlada to opravdava trenutno stabilnim brojem pacijenata u bolnicama. "Omikron nema toliko utjecaja na bolničke kapacitete koliko se strahovalo", objavila je vlada. Stručnjaci u povjerenstvu GECKO, koji je osnovan za borbu protiv pandemije, također su rekli da lockdown "više nema smisla". 

Kancelar Karl Nehammer i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein najavili su djelomično popuštanje mjera nedugo nakon što je objavljeno da je u Austriji srušen novi rekord broja novozaraženih. No vlada situaciju u bolnicama i na odjelima intenzivne njege ocjenjuje "zasad opuštenom", prenosi Kronen Zeitung.

Ima još nekih promjena mjera, a ovo su najvažnije:

Zabrana kretanja za necijepljene prestaje 31. siječnja u ponoć
Kafići i restorani smiju raditi do 22 sata
Pravilo 2G nastavlja se primjenjivati ​​u većini područja (u gastronomiji, u trgovini bez nužde...)
Od 1.2. propisani minimalni razmak između drugog i trećeg cijepljenja smanjuje se sa 120 dana na 90 dana
Od 1.2. promijenit će se i valjanost covid-potvrda - od tada će potvrda o cijepljenju za prvu seriju cijepljenja (dva cijepljenja ili oporavak plus jedno cijepljenje) vrijediti šest mjeseci.
"Jedna od najstrožih mjera"
Lockdown za necijepljene je "jedna od najstrožih mjera koje se mogu poduzeti", stoji u priopćenju za medije. "Malo je zemalja s tako strogim mjerama kao što je Austrija", dodaje se.

Napominje se da opasnost od korone još nije gotova. "Stoga je ipak potreban oprez", rekao je Nehammer. Uputio je apel onima koji još nisu cijepljeni: "Nemojte čekati da cijepljenje postane obavezno. Iskoristite priliku i cijepite se. Cijepljenje štiti vas, štiti one oko vas, a štiti i cijelu zajednicu."