NE ŽELE 'VJEČNI RAT' Putin spreman za primirje na trenutnim crtama bojišta

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne linije bojišta, četiri ruska izvora rekla su Reutersu, dodavši da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore na prijedlog.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovu okruženju, rekla su da je iskusni ruski čelnik maloj skupini savjetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi pregovore.

''Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali Putin je također spreman na prekid vatre - da zamrzne rat'', rekao je još jedan od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlju, prenosi HRT.

On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost pitanja.

U tu svrhu, Reuters je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na sadašnjim bojišnicama.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, odgovarajući na zahtjev za komentarom, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi "vječni rat".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i obrane nisu odgovorili na pitanja.