Nastradali pirotehničari iz Hrvatske ,BiH i Kosova

Kristina Ćurković, otac, Mate Ćurković, Pero Vučić, vuprom, smrt, denis vegar, Čapljina, smrt, in memoriam, Dragan Nikolić - Pepa, glas koncila, Član uredništva, Don Živko Kustić, samoubojstvo, nogometaš, blagdan svi sveti, religija, dr. Dragan Čović, Dragan Čović, HDZ BiH, ivan vekić, Osijek, smrt, ante paradžik, samoubojstvo, Mislav Paradžik, Niko Lovrić - Sidi , Mostar, Pero Nikolić, in memoriam, HVO, Novo Lola Stjepanović, smrt, dr. Dragan Čović, smrt, majka, Jozo Radanović, in memoriam, prof. dr. sc. Vjekoslav Šimunović , in memoriam, Ljubuški, samoubojstvo, Željko Smolek, pčela, ubod, smrt, Grude, dan žalosti, Veso Vegar, ANTE-Tonćo PEHAR, in memoriam, Kristina Batinić , transplatacija bubrega, bolest, Mostar, teška prometna nesreća, teška prometna nesreća, Mostar, pokop, Mostar, ispraćaj, Ljubuški, samoubojstvo,  Ante Baćak, brigadir HVO-a , dr.sc. Đuro Maričić, Mostar, komemoracija, tragedija, Hercegovina, Vitez, šok, Rajko janjanin, smrt, bebe, doktor, pog
Među petoricom profesionalnih pirotehničara koji su u nedjelju poginuli u eksploziji u Jemenu je i iskusni hrvatski pirotehničar Goran Vekić iz osječkog prigradskog naselja Tenja. Potvrdili su nam to njegovi kolege pirotehničari iz Osijeka.

"Nažalost, na temelju informacije iz Veleposlanstva RH u Kairu možemo potvrditi da je 20. siječnja u prijepodnevnim satima u Jemenu, sjeverno od regije Mareb, poginuo hrvatski državljanin", potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje ne navodi identitet poginulog pirotehničara.


Stradali Vekić u Jemenu je radio za jednu inozemnu tvrtku. Eksplozija je bila kobna i za dvojicu državljana Južnoafričke Republike te za jednog iz Bosne i Hercegovine te Kosova. Britanski državljanin je ozlijeđen.


Saudijska humanitarna organizacija (KSRelief) priopćila je da je do nesreće došlo kada je u središnjoj provinciji Mareb eksplodiralo vozilo za uništavanje minskih sredstava. Iz KSReliefa kažu kako je do eksplozije došlo slučajno, dok je vozilo prevozilo minska sredstva na lokaciju na kojoj su trebala biti uništena. Izrazili su sućut obiteljima poginulih. Objavili su također da je pokrenuta istraga o okolnostima nesreće, u čemu surađuju s lokalnim vlastima, a javnost namjeravaju obavijestiti o rezultatima. Vijest o Vekićevoj pogibiji šokirala je njegove kolege iz Hrvatske.


- U posao s razminiranjem krenuo je početkom 2000-ih. Prvo je bio vodič pasa koji pomažu u razminiranju, a nekoliko godina kasnije i sam je postao pirotehničar nakon potrebnih položenih ispita. Radio je, kao i većina nas, u nekoliko hrvatskih tvrtki koje se bave razminiranjem i bio je u svim krajevima Hrvatske koja su još uvijek "zasijana" minama. Neko vrijeme radili smo zajedno - rekao nam je njegov kolega. Kvalitetu Vekićeva rada prepoznali su i poslodavci pa je u jednoj od tvrtki za razminiranje bio i voditelj.
U inozemnim tvrtkama koje se bave razminiranjem pirotehničare koji dolaze iz Hrvatske dočekuju kao eksperte pa nemali broj njih odlazi za veću plaću od one koju dobiju u našoj zemlji razminiravati teren na ratom zahvaćenim područjima. Tako je učinio i Vekić, otisnuvši se na jug Arapskog poluotoka, u Jemen. Riječ je o zemlji u kojoj već duže vrijeme traje jedna od najgorih humanitarnih kriza današnjice. Procjenjuje se kako je u posljednjem razdoblju u toj zemlji od gladi umrlo više od 85 tisuća djece mlađe od pet godina. U zemlji bjesni građanski rat između prosaudijski orijentirane frakcije i proiranske grupacije Hutija. U sukobima je stradalo najmanje 10 tisuća ljudi. Dio teritorija drži i radikalna salafistička grupa povezana s Al-Kaidom. Pobunjenički pokret hutista kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena. Jemen je od 1999. godine potpisnik međunarodnog ugovora o raščišćavanju mina.