Pirotehničar stradao u eksploziji mine

mine, Livno, mine, pogibija, tragedija, minsko polje, pogibija, mine, Minski sumnjive površine, Gunja, Vrbanja, Kupres, minsko polje, prometna nesreća, pirotehničari, pirotehnika, Pirotehnička sredstva , ranjavanje, eksplozija, pirotehničari, PMA-3 mina, protupješačke odskočne mine , pirotehničari, tvrtka za razminiranje, PROM-1, mine, Mostar, Rakete iz vojnog sustava „Orkan, minsko - eksplozivna sredstva, Gorica, ŠUME, Hercegbosanske šume, šume herceg bosne, Kanabis, biljke kanabisa

Kako doznajemo iz policije, pirotehničar je lakše ozlijeđen pri razminiranju minskog polja, koje su obavljali pirotehničari tvrtke sa sjedištem u Požegi, aktivirajući eksplozivnu napravu PMA-3.
Očevid na mjestu događaja obavili su službenici Policijske uprave ličko-senjske te će Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću podnijeti izvješće.
Kako doznajemo od Alena Majseca, direktora požeške tvrtke "Titan" d.o.o., pirotehničar iz Slavonije imao je puno sreće i dobro je prošao s obzirom na to kakva je mina eksplodirala.
Nastradao je od protupješačke mine PMA3, tzv. klackalice, velike razorne moći. Odmah je prevezen u bolnicu, gdje je pregledan i srećom utvrđene su mu lakše ozljede. Pušten je iz bolnice i sada je kod kuće, kazao nam je Alen Majsec, direktor tvrtke "Titan".
Nastradali pirotehničar nije bio raspoložen za davanje izjave medijima, no kako doznajemo, dobro se osjeća.
Još uvijek je u svježem sjećanju velika tragedija koja se u Lici dogodila sredinom travnja kada je jedan pirotehničar pri razminiranju poginuo, a dvojica su bila ozlijeđena. Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, tada je rekao da je unatoč smanjivanju broja minskih polja, borba s minama sve opasnija.

"Nakon Domovinskog rata u teškom poslu razminiranja domovine smrtno je stradalo 36 pirotehničara, a ranjeno 89, a zbog protoka vremena borba s minskim problemom sve je opasnija, čak i tamo gdje postoje zapisnici minskih polja. Nekada minirana njiva na liniji razgraničenja zaraćenih strana sada se bitno izmijenila, postala je šuma", rekao je tada Jakopec.
Pirotehničar Ivan Jurić (26), iz Lipovca, djelatnik vukovarske tvrtke Detektor d.o.o., preminuo je u bolnici nakon što je u rujnu prošle godine teško ozlijeđen pri razminiranju u Sabljacima Modruškim kod Ogulina.
Uz preminulog Ivana pri eksploziji protupješačke odskočne mine PROM-1 teško je ozlijeđen Dario S. (37) iz Tenje, koji je zadobio geler u trbuh. Oba pirotehničara odmah su prevezena u ogulinsku Opću bolnicu, gdje su Ivanu amputirane obje potkoljenice. Na žalost 26-godišnjak je ubrzo izgubio borbu za život.