FOTO  NAPULJSKA SOLIDARNOST Košare s hranom spuštaju se s balkona

Italija košare za siromašne
Claudio Furlan/LaPresse via AP

Stanovnici Napulja osmislili su način kako da pomognu svojim siromašnim sugrađanima tako ne ugroze svoje ili njihovo zdravlje - spuštanjem košara s namirnicama s balkona.

Angelo Picone konopom spušta pletenu košaru s hranom, naslanjajući se na ogradu balkona prepunog biljaka.

"Ako možete, dodajte nešto. Ako ne možete, uzmite nešto", uzvikuje prolaznicima Picone, napuljski ulični umjetnik.

Njegova jednostavna poruka pada na plodno tlo u državi koja usred strašne pandemije pokušava nahraniti najsiromašnije.

U Napulju je covid-19 odnio više od 200 života, dok je u Italiji ta brojka u samo mjesec dana prešla 16 tisuća. Virus je dotukao gospodarstvo mediteranske zemlje, a milijuni ljudi ostali su bez posla. Zbog toga se vješanje "košara solidarnosti" i postavljanje sklopivih stolova s hranom - od kruha i banana do mlijeka, konzerva sardina i toplih obroka - čini još važnijim.

"Ovo je poseban znak solidarnosti", objašnjava Picone i dodaje kako košare "jamče anonimnost".

Duh Napolitanaca nije pokoleban ni u ova teška vremena. Na ulice je stiglo proljeće pa mladić u crnom kaputu i šalom oko vrata iznenada počinje pjevati. Nekoliko nasmijanih žena s obližnjih balkona uzvikuje mu "bravo", a on im se na kraju izvedbe duboko nakloni. Potom gura ruku u košaru i odlazi s komadom sira. Svojim nastupom on je pridonio zajednici u zamjenu za hranu.

Picone nonšalantno prepričava kako ga inspirirao gradski liječnik koji je pomagao siromašnima u prvoj polovici prošlog stoljeća. Prema lokalnoj legendi, doktor Giuseppe Moscati pacijentima je na kraju pregleda ispružio šešir. Nisu mu morali platiti nego dati koliko su mogli. Ostao je poznat kao liječnik siromašnih, a Katolička crkva ga je kanonizirala 1987.godine. "Sretni smo što u Napulju postoji taj osjećaj međusobnog pomaganja", naglašava Gennaro, ulični umjetnik poput Piconea.

"Napulj je grad vrlo otporan na patnju", kaže gradonačelnik Luigi de Magistris. Statistike Europske unije iz 2018. pokazuju da je gradu s 2,2 milijuna stanovnika njih 40 posto u riziku od siromaštva. Studija Ujedinjenih naroda pokazala je da je trećina Napolitanaca starih između 15 do 29 godina nezaposlena. U gradu cvjeta crno tržište i popratni kriminal.

Procjenjuje se kako je dosad oko 3,5 tisuća Napolitanaca zatražilo pomoć u hrani putem programa pomoći pokrenuta u ožujku zbog koronavirusa.

Dvojica uličnih umjetnika, kao i ostali, poput profesorice engleskog jezika Terese Cardo, odlučili su da moraju učiniti više. Tako su spustili svoje prve košare, s ceduljicom kojom su objasnili zašto to čine.

"Počeli smo s komadom kruha, paketom tjestenine, konzervom rajčice", rekla je Cardo. "Dva sata kasnije košara je bila potpuno puna", dodala je.

Očekivano, gradonačelnik je ponosan na svoje sugrađane. "Napulj je grad velikog srca", naglašava. Iako upozorava na potrebu socijalnog distanciranja, ne krije da želi stari Napulj natrag.

"Jako mi nedostaje. Općenito je ljudima, ali još i više Napolitancima, potpuno neprirodno ne grliti se ili rukovati".