NAPREDAK ZNANOSTI Američki vrhovni sud zbog novih istraživanja razmatra zabranu pobačaja

pro-life, abortus, pobačaj, Amerika, Vrhovni sud

Vrhovni sud SAD -a odredio je 1. prosinca kao datum za razmatranje velikog slučaja pobačaja. Slučaj uključuje osporavanje zakona Mississippija koji ograničava pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće. Odluka bi mogla rezultirati poništavanjem Roe protiv Wadea. Vrhovni sud SAD -a priopćio je u ponedjeljak da će 1. prosinca saslušati argumente u slučaju koji bi mogao rezultirati ukidanjem Roe protiv Wadea, odluke iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj.

Slučaj, Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, uključuje osporavanje zakona Mississippija koji ograničava pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće.

pro-life,abortus,pobačaj,Amerika,Vrhovni sud

Zakon, koji je donesen 2018., blokirao je Federalni okružni sud, a zatim potvrdio Apelacijski sud SAD-a za 5. krug.

Napredak znanosti od Roea protiv Wadea

Zagovornici pro-lifea dokazivali su da je od 1973. napredak u znanstvenim istraživanjima promijenio naše razumijevanje razvoja nerođenog djeteta.

“Znanost otkriva neporecivu humanost nerođenog djeteta. Do 15 tjedana srce nerođenog djeteta kucalo je gotovo 16 milijuna puta. Već pokazuje sklonost desnoj ili lijevoj ruci, reagira na okus i osjeća bol. Oni i njihove majke zaslužuju zakonsku zaštitu ”, rekla je predsjednica liste SBA Marjorie Dannenfelser.
Pravni presedan koji dopušta ograničenja bez pobačaja

Aktivisti protiv pobačaja i pravni stručnjaci tvrde da postoji i slučaj da je Vrhovni sud već presudio da su određena ograničenja pobačaja ustavna.

“Zakon o zabrani pobačaja iz 2003. godine zabranio je određeni postupak pobačaja koji se koristio prije i nakon onoga što se smatra održivim. Vrhovni sud SAD -a 2007. utvrdio je da je ustavna. ”

Popik je istaknuo: "Rasprava o parcijalnim pobačajima pod vodstvom NRLC-a otvorila je nove temelje u raspravi o pobačajima, a ustavni nalaz Suda jasno je otvorio put budućim presudama."

Institut Charlotte Lozier također je podnio poseban amicus podnesak u slučaju Dobbs. CLI-jev kratki osvrt na znanstvene dokaze od odluke Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja pokazuje humanost nerođene djece, uključujući njihovu sposobnost da osjećaju bol i prije "održivosti".