NAPETOSTI ZBOG MIGRANATA Češka pojačala granične kontrole, Slovačka nezadovoljna, vozači kamiona prosvjedovali

Ilustrativna fotografija

Slovačka je u četvrtak pojačala pritisak na Češku da ublaži granične kontrole, koje su već tjednima na snazi, kako bi se izborila s povećanjem broja migranata, uglavnom iz Sirije, koji idu prema Njemačkoj i Zapadnoj Europi.
Kontrole su izazvale napetosti između saveznika, a slovački premijer Eduard Heger osporio je njihovu primjenu prema pravilima Europske unije. O tome je u četvrtak navečer u Pragu razgovarao s češkim kolegom Petrom Fialom, javlja Hina.

Kontrole na ulaznim točkama duž češko-slovačke granice duge 252 kilometra kako bi se odvratili migranti koji pješače i krijumčare u vozilima, usporavale su kamionski prijevoz, često uzrokujući višesatna kašnjenja i ljutnju slovačkih vozača kamiona.

Slovačka kaže da se kontrolama krše načela bezvizne šengenske zone EU-a, čiji su obje zemlje dio.

Češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakusan rekao je nakon sastanka češkog i slovačkog izaslanstva da će kontrole ostati na snazi, ali da će se nastojati olakšati promet lokalnom stanovništvu.

EU je odobrio privremene češke kontrole zbog "neregularnih migracija, aktivnosti organiziranih skupina krijumčara".

Slovačka vlada ovaj mjesec postavila je kamp od 16 šatora u Kutyju, pograničnom gradu, kako bi upravljala protokom migranata koje kontrole zaustavljaju.

Češka vlada uvela je provjere 29. rujna nakon što je u 2022. do sada zabilježila 12-struki rast broja pritvorenih ilegalnih imigranata, kojih je sada 12.000. Otada je češka policija u ponedjeljak priopćila da je otkrila 8840 slučajeva ilegalne migracije i vratila 2841 osobu u Slovačku.

Velika većina migranata bili su Sirijci, uglavnom na putu prema Njemačkoj, kažu vlasti. Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je građanski rat u Siriji otežao vraćanje migranata.

Otprilike 200 ljudi napunilo je kamp početkom ovog tjedna, većina je ostala dva ili tri dana.

Vozači kamiona su tijekom noći u ponedjeljak održali kratku blokadu granice prije nego što su vlasti obećale da će situacija biti olakšana.

Slovaci su također nastojali pomoći u jačanju vanjske šengenske granice između Mađarske, članice EU-a, i Srbije koja nije članica, gdje mnogi migranti prelaze u EU prije nego što prođu kroz Slovačku i u Češku.