NAPETOSTI U ZRAKU Australija će francuskoj tvtki isplatiti 555 milijuna eura odštete jer su ih "ispalili"

Francuska,Australija,mornarica,podmornica

Australski premijer Anthony Albanese posjetit će Pariz kako bi “resetirao” odnose s Francuskom nakon napetosti koje su izbile zbog ukidanja ugovora o nabavci francuskih podmornica.

Australija je u 2021. godini otkazala više milijardi dolara vrijedan ugovor s francuskom tvrtkom o proizvodnji podmornica.

Umjesto toga, potpisala je novi vojni ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Državama, 'razbjesnivši' francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

On je optužio australskog čelnika Scotta Morrisona da mu je lagao, nakratko pozivajući u zemlju francuskog ambasadora u Australiji u znak prosvjeda.

Albanese – koji je izabran u svibnju – otputovat će u Madrid narednog tjedna na samit NATO-a. Također će posjetiti Pariz kako bi ublažio napetosti između dvije zemlje zbog otkazanog ugovora.

"Bitno je da se dogodi reset odnosa", izjavio je za australskog javnog emitera programa ABC, prenosi Fena.

Odnosi dvije zemlje su bitni jer Francuska nije samo jedna od vodećih država u Europi, nego - poput Australije - također i na Pacifiku, kaže on.

"Već smo imali veoma konstruktivne rasprave. Posjeta u narednom tjednu  veoma je konkretan znak poboljšanja koje se već dogodilo", dodao je.

Australija je u ovom mjesecu odobrila nagodbu vrijednu 555 milijuna eura s francuskom Mornaričkom grupom kao kompenzaciju za otkazivanje ugovora s Francuskom u korist ugovora s britansko-američkom korporacijom Aukus, prenosi BBC.