NAPETO NA ISLANDU Meteorolozi kažu kako znaju gdje bi se mogla dogoditi erupcija

Island erupcija vulkana
AFP

Islandski meteorološki ured vjeruje da su odredili mjesto skore velike vulkanske erupcije nakon što je u posljednja 24 sata zabilježeno 2000 manjih potresa, piše Yahoo News, a prenosi Telegram. Island se već danima ne prestraje tresti.

Prema njima, glavna lokacija za erupciju je planinsko područje Hagafell, gdje je otkriven magmatski plin u bušotini u Svartsengiju, a stručnjaci kažu da je to signal neizbježne erupcije vulkana Fagradalsfjall u sljedećim danima.

Iz obližnjeg ribarskog gradića Grindavika već je evakuirano 4000 stanovnika, nakon tisuća malih potresa tijekom prošloga tjedna, s velikom vjerojatnošću da se nikada neće vratiti.

Početak nove ere aktivnosti

Poluotok Reykjanes osam stoljeća nije doživio erupciju, sve do 2021. godine, a od tada su se zbile tri, srećom u nenaseljenim područjima. Stručnjaci smatraju da je ovo početak nove ere vulkanske aktivnosti na poluotoku.

Uopće nije pitanje hoće li eruptirati nego jedino kada će se to dogoditi, kažu stručnjaci za Live Science. Nakupljanje tlaka mjehurića plina tjerat će magmu prema površini.

Island je posebno žarište seizmičke aktivnosti jer se nalazi na granici tektonskih ploča Srednjoatlantskog grebena, dugačkog lanca planina koji se proteže niz Atlantski ocean, gdje je većina planina pod zemljom. Postupno gura Sjevernu Ameriku i Euroaziju jednu od druge.

Magma vrlo blizu površine

Grad Grindavik je postao obrubljen masivnim pukotinama u zemlji koje ispuštaju paru. Evakuirani stanovnici vraćali su se svaki dan u grad po svoje stvari, ali su početkom prošlog tjedna morali odustati jer je meteorološki ured priopćio da su mjerači otkrili sumporni dioksid.

Islandski meteorološki ured kazao je kako magma teče u tlo i lomi stijene na udaljenosti vrlo blizu površine, od 14 kilometara, a zapadni dijelovi grada utonuli su u zemlju.

Napravljen je nacrt zida za zaštitu grada od lave i izgradnja može biti brza ako dođe do takve situacije, kažu iz civilne zaštite. Čeka se daljnja procjena rizika.

Sadržaj se učitava...