NAPETA UTRKA Erdogan će se ipak morati za vlast boriti u drugom krugu

Erdogan izbori u Turskoj

Iščekujući prebrojavanje svih glasova na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, dosadašnji neprikosnoveni vladar Turske Erdogan s gotovo 100-postotnom sigurnošću morat će se za vlast boriti u drugom krugu. Iza 21 sat na društvenim se mrežama obratio stanovništvu.

''Izbori su protekli mirno i dostojanstveno što je znak da je Turska zemlja zrele demokracije. Iako su se sami izbori odvijali u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a glasovi se još zbrajaju, neki koji su pokušavali objavljivati lažne rezultate uzurpatori su volje naroda. Molim sve svoje suradnike da do posljednjeg trenutka ostanu uz biračke kutije, bez obzira na sve, dok rezultati ne budu službeno verificirani. Čestitam svim svojim građanima koji su glasali, u ime demokracije i koji su sudjelovali u izbornom procesu te im svakome iskazujem zahvalnost'', napisao je Erdogan.

U međuvremenu, Erdoganov rezultat pao je na 49.9 posto prema Anadoliji, a porastao za 0.1 posto, na 49 posto, prema agenciji Anka.

Pri kraju je prebrojavanje glasova predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. Državna agencija Anadolija tvrdi kako je prebrojano gotovo 86 posto glasova te da Erdogan sada ima 50 posto glasova, a Kilicdaroglu 44.2 posto glasova, dok je Ogan ostao na 5.3 posto. Agencija Anka tvrdi kako raspolažu s podacima o više od 92 posto prebrojanih glasova, temeljem čega je Erdogan ostvario 48.9, a protukandidat 45.5 posto glasova.

Novinari agencije koji izvještavaju iz AKP-ovog stožera ističu kako je drugi krug sad već gotovo zajamčen, ali i da to znači da je pred Turskom neizvjesna dva tjedna jer se radi o zemlji koja "nije navikla na ovakav ishod izbora".

Zanimljiv komentar dao je i politički analitičar Cengiz Comar rekavši Al Jazeeri kako dosadašnji rezultati poriču neke sociološke konstrukcije prema kojima je 35 posto stanovništva Turske religiozno, konzervativno i naginje desnici, a 65 posto sekularno.

Državna agencija Anadolija i dalje tvrdi kako je Erdogan u vodstvu iznad 50, odnosno 50.6 posto i to nakon prebrojanih gotovo 75 posto glasova, dok njegov protivnik ima 43.4

No, druge agencije tvrde drugačije. Francuski list Le Monde prenosi kako je nakon više od 76 posto prebrojanih glasova situacija ovakva - Erdogan ima 48.34, Kilicdaroglu 45.88, a Ogan 5.34 posto glasova.

To bi značilo da Erdogan ne dobiva izbore u prvom krugu, u što je, uostalom, uvjerena većina analitičara. Reuters javlja, pozivajući se na izvore iz obje stranke u ljutoj borbi - AKP i CHP, da je drugi krug najizglednija opcija.

Kemal Kilicdaroglu, zajednički kandidat šestostranačkog glavnog oporbenog saveza za predsjednika Turske, skoro se oglasio na službenom Twitter profilu.

“Fikcija, koja je počela sa 60 posto, sada je pala ispod 50”, započeo je protukandidat Recepa Tayipa Erdogana.

“Promatrači na glasačkim listićima i službenici biračkih odbora nikada ne bi trebali napuštati svoja mjesta. Nećemo spavati večeras, ljudi moji. Upozoravam izbornu komisiju – morate osigurati unos podataka u provincijama”, napisao je Kilicdaroglu.

Joseph Kaminski, sveučilišni profesor, je u programu N1 komentirao je izbore u Turskoj.

Profesor Kaminski je rekao da je još rano bilo šta predviđati, da je vidljivo da Erdogan polako gubi prednost, ali da turska politika treba gledati na parlament.

“Većina smatra da će Erdoganova stranka zadržati većinu u parlamentu, a Turska povijesno više voli vladajuću stranku u parlamentu. Amerika voli podijeljenu parlamentarnu politiku, a Turska ne. Treba pričekati drugi krug. Ako vodeća stranka zadrži većinu, tada glasači mogu odlučiti da glasaju za Erdogana u drugom krugu jer će oni više htjeti ujedinjenu, a ne podijeljenu vladu. Mislim da bi drugi krug više išao u prilog Erdoganu”, rekao je Kaminski.

Turska oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) izrazila je optimizam u vezi s današnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima i upozorila da rane rezultate ne treba prihvaćati kao pouzdane.

"Dosadašnja slika je prilično pozitivna", rekao je Faik Oztrak iz CHP, prenosi BBC.

"Vidimo da će odziv biti rekordan", rekao Oztrak i ponovio da treba sačekati brojeve nakon otvaranja većeg broja glasačkih kutija.

Istanbulski oporbeni gradonačelnik Ekrem Imamoglu pozvao je Turke da ne obraćaju pažnju na rezultate koje objavljuje državna agencija Anadolija.