NAPAD U NIGERIJI Katolički svećenik živ spaljen, drugi ranjen i prebačen u bolnicu

Nigerijski svećenik
Twitter

Nepoznati napadači zapalili su rezidenciju katoličkog svećenika u sjeverozapadnoj Nigeriji. Jedan svećenik je spaljen do smrti, dok su drugog ranili iz vatrenog oružja kada je pokušao pobjeći, javlja Reuters.

Zbog ovog napada poljuljano je povjerenje u sigurnosne vlasti Nigerije, najmnogoljudnije afričke zemlje, u kojoj se uskoro trebaju održati predsjednički izbori.

Motivi naoružanih napadača nisu poznati. No muslimanski sjever Nigerije prepun je džihadista koji se već 14 godina bore za uspostavu kalifata. Na sjeveru Nigerije nedavno su se događale otmice radi otkupnine te ubojstva koja su počinila naoružane bande.

Zbog toga postoji strah da se predsjednički izbori zakazani za 25. veljače možda neće održati u određenim područjima zemlje.

Preživjeli svećenik prebačen u bolnicu

Napadači su jučer u ranim jutarnjim satima zapalili kuću svećenika Isaaca Achija u selu Kafin-Koro, nakon što nisu mogli pristupiti njegovoj rezidenciji. Drugi svećenik, koji je upucan dok je pokušavao pobjeći iz zapaljene kuće, hitno je prebačen u bolnicu, rekao je policijski glasnogovornik.



"Ovo je tužan trenutak. Ako svećenik bude ubijen na takav način, onda to znači da nitko nije siguran. Ovi teroristi su izgubili i potrebna je drastična akcija da se zaustavi ovaj pokolj", rekao je guverner Nigera Sanija Bello, prenosi Reuters.

Nekoliko sati kasnije izveden je napad u sjevernoj državi Katsina. Ista grupa počinitelja je pucala u svećenika i uzela pet osoba za taoce iz kršćanske kuće dok su se spremali na nedjeljnu misu u obližnjoj crkvi.

Prošlog lipnja naoružani napadači napali su katoličku crkvu u jugozapadnoj Nigeriji tijekom nedjeljne mise, ubivši desetke vjernika.