NAPAD NAJAVIO NA WHATSAPPU Ubio mladu ženu, ranio tri osobe pa sebi presudio

 Heidelberg, mannheim, Njemačka, sveučilište, ubojstvo, WhatsApp

Napadač koji je u ponedjeljak na Sveučilištu u Heidelbergu usmrtio jednu te ozlijedio tri osobe, svoje je djelo prije toga najavio preko jedne komunikacijske platforme, priopćila je policija na konferenciji za tisak u ponedjeljak navečer u Heidelbergu.

„Neposredno prije samog djela 18-godišnji počinitelj je preko jedne WhatsApp grupe poručio kako sada ‚treba kazniti neke ljude’“, rekao je Siegfried Kollmar, predstojnik policijske uprave Heidelberg.

U istoj poruci počinitelj je izrazio želju da bude pokopan na moru. Policija je odbila špekulacije oko motiva ovog kaznenog djela ali je prije toga isključila politički i vjerski motiv.

„Trenutno polazimo od toga da se radi o psihičkom poremećaju ili o ljubavnoj drami“, rekao je jedan predstavnik policije, a prenosi Fenix.

Istražni organi su najavili da će u sljedećim danima istragu intenzivirati na bližu okolinu počinitelja. Kako je priopćeno, radi se o jednom Nijemcu iz obližnjeg Mannheima koji je i sam bio student te prethodno nije bio kažnjavan.

18-godišnjak je u ponedjeljak prije podne s dvije puške, od kojih je jedna sačmarica, ušao u predavaonicu prirodoslovnog fakulteta Sveučilišta u Heidelbergu, te hicima ozlijedio četiri osobe od kojih je jedna umrla u toku dana.
 
Policija pretpostavlja da se radilo o ciljanom ubojstvu jedne osobe jer počinitelj, usprkos činjenici da je posjedovao još mnogo streljiva, nije nastavio s pucnjavom.

Prema prvim informacijama, počinitelj je oružje nabavio u inozemstvu.

Političari u gradu s najstarijim sveučilištem u Njemačkoj, izrazili su zaprepaštenost ovim činom.

„Mi ne samo da smo bez riječi nego jednostavno ne možemo vjerovati da se ovako nešto može dogoditi u našem Heidelbergu“, rekao je Eckart Wuerzner, gradonačelnik ovog grada na jugu Njemačke.

Mlada je žena ubijena u napadu vatrenim oružjem u ponedjeljak na sveučilištu u Heidelbergu, a tri su osobe ranjene, novi su podaci sigurnosnih izvora koji su objavili i da si je počinitelj oduzeo život.

Policija je isprva obznanila da su četiri osobe ranjene u napadu koji je vatrenim oružjem izveo jedan muškarac koji je počinio samoubojstvo, a jedna od žrtava preminula je od zadobivenih ozljeda u bolnici, rekao je izvor na koji se poziva agencija AFP.
 
“Mlada žena umrla je u bolnici od zadobivenih ozljeda metkom”, rekao je za AFP sigurnosni izvor u ponedjeljak poslije podne.

Napad na najstarijem njemačkom sveučilištu izveden je u amfiteatru i policija vjeruje da je napadač djelovao sam.

“Vjerujemo da je bio samo jedan počinitelj. Sada ne vidimo opasnost za javnost”, rekla je policija sat vremena nakon prvih izvješća.
 
Kako javlja dnevnik Bildt, napadač je student i nakon ranjavanja više ljudi oružje je okrenuo prema sebi.

Njegov identitet nije objavljen, a istražitelji ocjenjuju da nije imao vjerski ili politički motiv.

Njemački zakoni o vatrenom oružju pooštreni su nakon dva napada na škole u Erfurtu u travnju 2002. i u Winnendenu u ožujku 2009. godine.

Policija je ranije priopćila da je rasporedila jake snage i hitne službe na poprištu događaja u dijelu grada u kojem se napad dogodio.