NAPAD NA POLITIČKI SKUP Islamska država preuzela odgovornost za ubojstvo 45 ljudi

Pakistan
Ilustracija/Twitter

Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na politički skup u sjeverozapadnom Pakistanu koji je održala vjerska skupina povezana s vladom, dok je broj mrtvih u tom napadu porastao na 45.

Bombaš samoubojica jučer je aktivirao eksploziv na skupu konzervativne stranke Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F), koja je poznata po svojim vezama s tvrdokornim islamistima, ali osuđuje militante koji žele svrgnuti pakistansku vladu, prenosi Hina.

Napad u okrugu Bajaur na sjeverozapadu Pakistana, blizu granice s Afganistanom, pojačao je zabrinutost za sigurnost uoči parlamentarnih izbora u studenom.

Tvrdolinijaška militantna skupina Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad. "Napad se dogodio u prirodnom kontekstu tekućeg rata koji vodi Islamska država protiv 'demokracije' kao režima neprijateljskog prema istinskom islamu koji je u sukobu s njegovim božanskim zakonom", objavila je agencija skupine Amaq.

Službenik pakistanske državne agencije za spašavanje Bilal Faizi rekao je da se broj mrtvih popeo na 45. U napadu je ranjeno više od 130 osoba, a 61 osoba je na liječenju, rekao je vladin savjetnik za zdravstvo Riaz Anvar. Premijer Šehbaz Šarif poručio je da je riječ o napadu na demokratski proces.

Izbori su već opterećeni mjesecima suparništva između glavnih stranaka i optužbama za uplitanje vojske u civilnu politiku, što ona poriče. Mandat vlade završava u prvoj polovici kolovoza, nakon čega se prije početka studenog trebaju održati izbori, u sklopu kojih je uobičajeno održavanje brojnih političkih skupova.

"Opravdanje za odgodu izbora može ojačati ako se niz takvih napada nastavi. Takvi ciljani napadi mogu utjecati na ishod i predizbornu kampanju pogođenih političkih stranaka", rekao je za Reuters bivši šef pakistanske protuterorističke jedinice Kavaja Halid Faruk.

U Pakistanu se povećao broj napada islamističkih militanata nakon što je prošle godine prekinuto primirje između pakistanskih talibana Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP) i vlade. U bombaškom napadu u siječnju na džamiju, za koji je odgovornost preuzela odcijepljena frakcija TTP-a u Pešavaru, ubijeno je više od sto ljudi. Jučerašnji napad je najsmrtonosniji napad na politički skup od izborne kampanje 2018. godine.