NAPAD HUTISTA NA GRČKI BROD Tri pomorca ubijena, a četiri teško ozlijeđena

Huti napad u Crvenom moru

U raketnom napadu hutista u srijedu su ubijena tri pomorca na trgovačkom brodu na Crvenom moru, priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM), što su prvi prijavljeni smrtni slučajevi otkako je proiranska jemenska skupina započela napade na brodove na jednom od najprometnijih trgovačkih puteva na svijetu.

Hutisti su preuzeli odgovornost za napad u kojem je zapaljen brod True Confidence u grčkom vlasništvu, koji plovi pod zastavom Barbadosa, oko 50 nautičkih milja od obale jemenske luke Aden.

CENTCOM je rekao da su u napadu hutista također ozlijeđena najmanje četiri člana posade i da je prouzročena "značajna šteta" na brodu. Ranije je brodski izvor rekao da su četiri mornara teško opečena, a tri su nestala nakon napada, prenosi Hina.

Grčki operateri True Confidencea rekli su da brod pluta i gori. Također su rekli da nema dostupnih informacija o statusu 20 članova posade i tri naoružana čuvara na brodu, među kojima je bilo 15 Filipinaca, četiri Vijetnamca, dva državljanina Šri Lanke, Indijac i Nepalac.

Dužnosnik američke obrane rekao je da se vidio dim kako dolazi iz True Confidencea. Navedeno je i da je viđen čamac za spašavanje u vodi u blizini broda.
Britanska Agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) priopćila je da je primila izvješće o incidentu 54 nautičke milje jugozapadno od Adena, koji se nalazi u blizini ulaza u Crveno more, dodajući da je posada napustila plovilo i da ono "više nije pod zapovjedništvom".

Hutiji napadaju brodove u Crvenom moru od studenog u, kako kažu, kampanji solidarnosti s Palestincima tijekom rata u Gazi.

Britanija i Sjedinjene Države pokreću osvetničke udare protiv hutista, a potvrda o žrtvama mogla bi dovesti do pritiska za jaču vojnu akciju.

Napadi hutista prekinuli su globalni prijevoz, prisiljavajući tvrtke da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike. Troškovi osiguranja sedmodnevnog putovanja Crvenim morem porasli su za stotine tisuća dolara.

Brod True Confidence u vlasništvu je tvrtke True Confidence Shipping registrirane u Liberiji, a njime upravlja Third January Maritime sa sjedištem u Grčkoj, navele su ove dvije tvrtke u priopćenju, dodajući da brod nije imao veze sa Sjedinjenim Državama.