NAORUŽANJE Rusija proizvela prvi zrakoplov za lansiranje raketa unazad

Avion Tu 160M

Modernizirani strateški bombarder Tu-160M postat će prvi zrakoplov na svijetu sa raketama za lansiranje unazad koje će moći presretati ciljeve iza zrakoplova.

To je rekao izvor iz zrakoplovne industrije za RIA Novosti. Prvi strateški bombarder – nosač raketa Tu-160M, napravljen od nule, debitirao je 13. siječnja ove godine, a let je trajao oko 30 minuta, prenosi Sputnik. Novi zrakoplov dobio je modernizirane motore, avioniku, kao i nove sisteme za kontrolu naoružanja.

"Na prvom nanovo proizvedenom Tu-160M instaliran je radar za osmatranje unazad koji će omogućiti letjelici da za samoobranu od raketa 'zrak-zrak', 'zemlja-zrak' i lovaca upotrijebi rakete sa takozvanim lansiranjem unazad. U skladu sa oznakama cilja repnog radara bombardera, takve rakete klase 'zrak-zrak' pogađat će mete u zadnjoj polusferi, odnosno one koje se nalaze 'iza leđa' letjelice", rekao je sugovornik agencije.

Također se dodaje da je 'upotreba radara za osmatranje unazad na teškim bombarderima najsvrsishodnija, jer su to letjelice sa ograničenom sposobnošću manevriranja koje možda neće uspjeti da se na vrijeme okrenu nosom prema protivniku'.

Na osnovnoj verziji Tu-160 ne postoji repni radar, prenosi B92. Sugovornik je precizirao da rakete obratnog starta mogu gađati mete i u prednjoj polusferi.

Kako je priopćio ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov, modernizirani bombarder Tu-160M bit će predat Ministarstvu obrane Rusije do kraja drugog kvartala nakon čega će početi državna testiranja letjelice.

Program proizvodnje zrakoplova Tu-160 u moderniziranom obliku Tu-160M pokrenut je odlukom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Zrakoplove Tu-160M proizvodi Kazanjska tvornica zrakoplova (filijala tvornice 'Tupoljev').