Nakon ptičje i svinjske u Nizozemskoj se pojavila i kozja gripa!

Tamošnji mediji objavili su da je 2.300 osoba oboljelo od te gripe te da ih je šestero preminulo. Kozja gripa ili Q gripa napada ovce i koze, a prelazi sa životinja na čovjeka. Uzrokovana je bakterijom Coxiella burnetii koja se pojavi kada dođe do spontanog pobačaja kod koze ili ovce. 

Nizozemski ministar poljoprivrede potvrdio je da je virusom zaraženo od 55 do 358 farmi i to najviše u gradovima Eindhoven i Tilburg. Prema pisanju Dutch News iz ministarstva najavljeno je da će se zaražena stada ovaca i koza ubijati, radi se od 15.000 do 20.000 životinja, i to većinom koza.

"Kozja gripa je posljedica agresivnog i naglog porasta kozjih farmi"

Simptomi nove kozje gripe kod ljudi su teške glavobolje, znojenje, osjećaj hladnoće, bolni mišići, usporen puls i malaksalost. Akutna bolest traje 14 dana, a one koje zahvati kronična gripa mogu biti zaraženi i do dvije godine. Kod kronične kozje gripe glavni simptom je umor. Bolest također može uzrokovati probleme s dišnim organima te sa srcem. Svih šestero preminulih osoba imali su i druge zdravstvene probleme.

Glasnogovornik organizacije za zaštitu zdravlja Roel Coutinho kazao je da je epidemija kozje gripe posljedica agresivnog i naglog porasta kozjih farmi. U Nizozemskoj je 1995. godine bilo sveukupno 7.600 koza po farmama, a sada ih ima više od 350.000. "Nažalost, epidemija kozje gripe smanjit će uvelike tu brojku", kazao je Coutinho.