NAKON PREGOVORA Kosovo i Srbija postigli dogovor

kosovo, Srbija
EPA

Kako piše Telegraf, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu da su se obje strane dogovorile da se specijalna jedinica kosovske policije povuče s graničnih prijelaza Jarinja i Brnjaka.

"KFOR će svoje snage postaviti na Jarinje i Brnjak i ostat će dva tjedna. Od 4. listopada uspostavlja se 'sticker', režim naljepnica, prije konačnog rješenja, koje je odgođeno", rekao je Vučić.

Kako je dodao, formirat će se radne grupe i tražit će se trajno rješenje za tablice na osnovi europskog standarda i prakse.

Dodaje da je Beograd izrazio zabrinutost zbog neimplementacije sporazuma iz Bruxellesa.

"EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve dogovorene, potpisane sporazume", rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sljedećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih općina.

Kaže i da je jako važno za Srbiju povlačenje ROSU-a, specijalnih kosovskih jedinica.

"Vjerujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da se u budućnosti takve akcije Albanaca neće događati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost srpskog stanovništva na Kosovu", rekao je Vučić.

Posrednik EU: Imamo dogovor

Posrednik EU za pregovore između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak na Twitteru je napisao da je postignut dogovor.

"Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora dogovor o deeskalaciji i napretku je upravo postignut. Zahvaljujem Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti za pregovore s ciljem dobrobiti stanovništva", napisao je Lajčak.

Lajčak je objavio i fotografiju sporazuma. U njemu piše da se kosovske specijalne jedinice ROSU moraju povući s prijelaza Jarinje i Brnjak do 2.10. u 16 sati.

Pregovarač iz Prištine Besnik Bislimi još je jutros javio da je sporazum blizu. On je, među ostalim, tada rekao da se uvodi model naljepnica kojim će se privremeno riješiti problem nastao zbog tablica.

Sporazum predviđa i da od ponedjeljka Beograd i Priština koriste naljepnice umjesto da mijenjaju registarske tablice, što je, po njegovim riječima, privremeno rješenje jer treba biti formirana radna skupina koja će usuglasiti trajno rješenje za slobodu kretanja vozila u oba smjera.