Nakon oporavka od covida, mnoge pogađa mukormikoza

Nakon oporavka od covida, mnoge pogađa mukormikoza
Ilustracija

Uobičajeno rijetka infekcija, koja se naziva mukormikoza, ima visoku smrtnost, a neke bolesnike se može spasiti jedino uklanjanjem oka kako infekcija ne bi došla do mozga. 

Posljednjih mjeseci u Indiji je prijavljeno oko 9000 takvih slučajeva kod pacijenata koji su se oporavili od covida. Liječnici kažu da postoji veza sa steroidima koji se koriste za liječenje kod zaraze koronavirusom. Dijabetičari su posebno izloženi riziku.

Liječnici su za BBC rekli kako se infekcija crnom gljivicom pojavljuje 12 do 18 dana nakon oporavka od Covida. Nakon porasta broja slučajeva, u 29 indijskih država proglasit će se epidemija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novootvoreni odjeli za liječenje pacijenata koji boluju od mukormikoze širom zemlje brzo se pune, kažu liječnici. U državnoj bolnici Maharaja Yeshwantrao s 1 100 kreveta u središnjem indijskom gradu Indoreu, broj pacijenata skočio je s osam na tjedan na čak 185!

Više od 80 posto pacijenata treba odmah operaciju, a šef bolničkog odjela za medicinu dr. VP Pandey kaže da je bolnica uspostavila 11 odjela s ukupno 200 kreveta za liječenje bolesnika s crnim gljivicama: "Ovaj porast broja pacijenata definitivno je bio neočekivan", rekao je. "Godinu dana ranije vidjeli smo jedan ili dva slučaja."

Računao je da je samo u Indoreu bilo najmanje 400 pacijenata s tom bolešću, prenosi RTL. "Infekcija crnim gljivicama postala je izazovnija od Covid-19. Ako se pacijenti ne liječe na vrijeme i pravilno, stopa smrtnosti može doseći i 94 posto. Troškovi liječenja su skupi, a vlada nestašica lijekova", rekao je dr. Pandey.

Liječnici kažu da je amfotericin B ili 'amfo-B' protugljivična intravenska injekcija koja se mora davati svaki dan do osam tjedana pacijentima s dijagnozom mukormikoze. Pandey kaže kako je prikupio podatke o 201 pacijentu iz četiri bolnice u gradu.

Većina pacijenata oporavila se od Covid-19 i bili su muškarci. Većina ih je liječena steroidima i svi su imali neke dijagnoze od ranije, uglavnom dijabetes. Odvojeno istraživanje četvero indijskih liječnika proučilo je više od 100 slučajeva pacijenata s Covid-19 koji su oboljeli od mukormikoze. Otkrilo je da su 79 od njih muškarci, a 83 od njih patilo je od dijabetesa.

Drugo istraživanje na 45 pacijenata s crnim gljivicama u dvije bolnice u Mumbaiju pokazalo je da su svi bili dijabetičari ili im je dijagnosticiran dijabetes prilikom prijema. Svi su imali vrlo visoku razinu šećera u krvi.

"Niti jedan pacijent s mukormikozom nema normalan šećer u krvi", rekao je za BBC dr. Akshay Nayar, očni kirurg koji je liječio brojne pacijente.

Što je mukormikoza?

Mukormikoza je vrlo rijetka infekcija. Uzrokovana je izlaganjem mucor plijesni koja se obično nalazi u tlu, biljkama, stajnjaku i propadajućem voću i povrću.

"Sveprisutan je i nalazi se u tlu i zraku, pa čak i u nosu i sluzi zdravih ljudi", kaže dr. Akshay Nair, očni kirurg sa sjedištem u Mumbaju.

Utječe na sinuse, mozak i pluća, a može biti opasna po život kod dijabetičara ili teško imunološki ugroženih osoba, poput pacijenata s rakom ili osoba s HIV-om / AIDS-om.