NAKON NAJSMRTONOSNIJE SEZONE Uvode se stroža pravila za osvajanje najviše planine svijeta

planina Mount Everest
Ilustracija/Unsplash

Slabi penjači koje na Mount Everest vode nedovoljno iskusni voditelji ekspedicija uzrokuju probleme, rekao je u nedjelju iskusni planinski vodič, nakon jedne od najsmrtonosnijih sezona penjanja zadnjih godina na najvišoj planini svijeta, podupirući ideju o strožijim pravilima za osvajanje Everesta.

Najmanje 12 penjača je poginulo, a pet ih se vodi kao nestalo i strahuje se da su mrtvi na 8849 metara visokom Mount Everestu tijekom ovogodišnje glavne penjačke sezone koja je upravo završila, najsmrtonosnije od potresa koji je izazvao lavinu u kojoj je 2015. smrtno stradalo 18 ljudi, prenosi Hina.

"Najslabiji klijenti s manje iskusnim operaterima dio su problema", rekao je Guy Cotter, 69, poznati vodič s Novog Zelanda koji se pet puta popeo na Everest, govoreći u glavnom gradu Nepala, Katmanduu.

"Klijenti bi trebali imati minimalne standarde penjanja s dokazanim prethodnim usponima prije dolaska na Everest", rekao je.

Tri alpinista šerpe poginula su kada se led obrušio na njih u donjem dijelu planine u travnju, a ostali koji su umrli podlegli su bolesti ili iscrpljenosti, rekli su vladini dužnosnici zaduženi za ovaj sektor.

Nepal regulira penjanje na Everest i njegov drugi himalajski vrh, inzistirajući na tome da svi dobiju dozvolu, primjerice, ali Cotter kaže da voditelji ekspedicija koji vode klijente na planinu trebaju zadovoljiti minimalne standarde opreme i osoblja.

"Mnogo je operatera koji vode klijente na Everest, ali ne razumiju kako izbjeći incidente, a kad stvari krenu po zlu, nemaju uspostavljene postupke za rješavanje problema", rekao je Cotter.

Bigyan Koirala, dužnosnik Ministarstva turizma koji nadzire penjanje, rekao je da vlada razmatra dodatne propise, ali nije iznio detalje.

Nepal je ove godine izdao rekordnih 478 dozvola za Everest, a stotine su ljudi stigle do vrha.