NAKON KRATKE STANKE Rusija izvela raketni napad na Kijev, u Harkivu pet poginulih

Rat u Ukrajini
Alina Smutko/REUTERS

Rusija je rano u četvrtak pokrenula raketni napad na Kijev, ukrajinski glavni grad. Ranjeno je najmanje 10 osoba, oštećene su stambene zgrade i industrijski objekti iako su svi projektili srušeni, objavili su gradski dužnosnici.

U prvom velikom napadu u posljednjih nekoliko tjedana grad je gađan i balističkim i krstarećim projektilima, rekao je Serhij Popko, šef vojne uprave grada. Nakon stanke od 44 dana, neprijatelj je izveo još jedan raketni napad na Kijev, rekao je. 

''Sve su hitne službe na terenu. U tijeku je otklanjanje posljedica raketnog napada'', izjavio je Popko.

Gradonačelnik Vitalij Kličko kaže da je ozlijeđeno najmanje 10 ljudi. Od dvoje prevezenih u bolnicu je i 11-godišnja djevojčica, priopćili su gradski dužnosnici, prenosi HRT.

Ukrajinska protuzračna obrana srušila je sve ruske projektile, njih 31, koji su bili usmjereni na glavni grad, rekao je zapovjednik zračnih snaga.

Popko je rekao da se ruska vojska koristila strateškim bombarderima te da je neke projektile  lansirala sa svog teritorija.

Zračna uzbuna trajala je gotovo tri sata.

Kličko je rekao da su krhotine projektila pogodile nekoliko stambenih zgrada, industrijskih postrojenja i dječjeg vrtića.

Stanovnici višekatnice u središnjoj četvrti Ševčenkivskji evakuirani su nakon što je jedan od stanova zahvatio požar. U napadu su razbijena stakla na nekoliko obližnjih kuća i zapaljeni automobili, rekao je Popko.

Petero poginulih u napadu na Harkiv

U napadu na Harkiv na sjeveroistočnom dijelu Ukrajine, koji se dogodio prije napada na Kijev, poginulo je petero ljudi, a osmero ih je ozlijeđeno.

Naš Harkiv i regija dulje od dvije godine na udaru su strašnih ruskih udara. Saltivka je uništena, cijeli kvartovi i ulice, sela i gradovi... Pruža se pomoć svakoj ozlijeđenoj osobi, no to nije dovoljno - svi moraju shvatiti da Harkiv treba sustav protuzračne obrane. I Sumska, kao i Černihivska oblast, kao i sve one koje su na udaru ruskog terora. Naši partneri moraju shvatiti da protuzračna obrana mora zaštititi ljudske živote, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusija lansirala raketni napad Kijev

Rusija je rano u četvrtak lansirala raketni napad na ukrajinski glavni grad Kijev, pri čemu je ozlijeđeno osam osoba te su oštećene stambene zgrade i industrijski objekti, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. To je bio prvi veliki raketni napad na Kijev u posljednjih nekoliko tjedana.
 
Kličko je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekao da su jedinice protuzračne obrane odbijale napad te da su krhotine projektila pale u različite dijelove grada.

''Već ima osam ozlijeđenih kao rezultat napada neprijatelja'', rekao je Kličko.

Dodao je da su ostaci srušenog ruskog projektila pogodili nekoliko stambenih zgrada, industrijskih objekata i dječji vrtić.

Hitne službe su na terenu u različitim dijelovima glavnoga grada i gase nekoliko požara, rekao je Kličko.