NAKON DRAMATIČNOG OPOZIVA Donedavno je bila nepoznata javnosti, a sada vlada Peruom

Dina Boluarte
AP

Dina Boluarte postala je prva predsjednica Perua u srijedu, usred političkog vrtloga, kada je njezin prethodnik i bivši šef Pedro Castillo smijenjen u procesu opoziva te ga je privela policija nakon što je pokušao nezakonito zatvoriti Kongres.

Boluarte (60), koja je dan počela kao potpredsjednica i sljedeća u redu da zamijeni Castilla, suočava se sada s nezavidnim izazovom ozdravljenja podijeljenog Perua, u kojem je predsjedništvo u borbi s Kongresom više od godinu dana, prenosi Hina.

"Tražim političko primirje kako bih postavila vladu nacionalnog jedinstva", rekla je u svom prvom govoru nakon što je položila prisegu kao šesti predsjednik zemlje u samo pet godina.

Obećala je formirati široku vladu "svih krvi". "Tražim vrijeme, dragocjeno vrijeme da se zemlja spasi od korupcije i loše vladavine", rekla je.

Tko je ona?

Ta odvjetnica je donedavno bila relativno nepoznata većini Peruanaca - 2018. je na izborima za gradonačelnika okruga Lima osvojila manje od 4 posto glasova, a 2021. izgubila je u nadmetanju za mjesto u parlamentu. Postala je poznata uz Castilla kao potpredsjednica na njegovoj listi kada su "izvukli" izbornu pobjedu 2021. za krajnje ljevičarsku stranku Peru Libre.

Nakon što je stupio na dužnost, Castillo je odabrao Boluarte za ministricu razvoja i socijalne uključenosti, no proteklih tjedana Boluarte se distancirala od Castilla, podnijevši ostavku na mjesto ministrice, što bi joj moglo pomoći da ostane na dužnosti do 2026.