NAKON ANOM I SKY Uhićeni korisnici još jedne šifrirane aplikacije koju su koristile kriminalne grupe sa Balkana

Eurojust,encrochat,Sky aplikacija,anom aplikacija
The times

Razbijanje šifriranih komunikacija putem aplikacije EncroChat, koje su koristile grupe organiziranog kriminala, do sada je dovelo do 6.558 uhićenja širom svijeta, priopćeno je iz Eurojusta.

U priopćenju se ističe da se 197 od 6.558 uhićenih nalazi na listi “Meta visoke vrijednosti”.

Rezultate istrage detaljno su danas iznijeli predstavnici francuskih i nizozemskih pravosudnih i sigurnosnih snaga na konferenciji za medije u francuskom Lillleu.

Uspješno razbijanje kriminalnog lanca EncroChat uslijedilo je nakon napora zajedničkog istražnog tima koje su dvije zemlje formirale 2020. godine i uz podršku Eurojusta i Europola.

Od tada je zamrznuto blizu 900 milijuna eura iz kriminalnih fondova.

Organizirane kriminalne grupe širom svijeta koristile su aplikaciju EncroChat. Inspektori su uspjeli presresti, razmijeniti i izvršiti analizu 115 milijuna razgovora kriminalaca.

Aplikacija je imala više od 60.000 korisnika

Mobilni telefoni prilagođeni aplikaciji EncroChat jamčili su anonimnost, diskreciju i gotovo nemoguće praćenje korisnika.

Telefoni su imali i funkciju da se osigura automatsko brisanje poruka. Određenim PIN kodom brisane su sve poruke sa uređaja.

Pored toga, podatke sa uređaja mogao je obrisati preprodavač upotrebom aplikacije za daljinsku pomoć. Telefoni EncroChat prodavani su po cijeni od oko 1.000 eura.

Ponuđena je bila i korisnička podrška za 1.500 eura tokom šestomjesečnog perioda uz svakodnevnu pomoć.

Balkanski kartel koristio ovu aplikaciju

Među ovih 6500 uhićenih je i 37 članova nasilne kriminalne ćelije s zapadnog Balkana. Vođa ove kriminalne ćelije, bh državljanin, Dino Muzaferović Cezar bio je upleten u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe.

U srijedu, 24. svibnja, provedene su istovremene akcije u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj protiv članova ove bande. Akcije su bile koordinirane iz zapovjednog centra u Zagrebu, uz podršku časnika EUROPOL-a na terenu. Ukupno je uhićeno 37 osumnjičenih, uključujući vođu bande koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražitelji su otkrili da je vođa nastavio voditi kriminalne aktivnosti bande iz zatvora, dajući naredbe i upute podređenima u vezi s trgovinom drogom i vatrenim oružjem.

Tijekom akcija, pretraženi su objekti poput zatvorske ćelije u Belgiji, garaže u Nizozemskoj koja je služila kao skladište za kokain, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje se nalazila droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Rezultati kriminalističkog istraživanja su sljedeći:

  • 37 uhićenja
  • 135.000 eura u gotovini
  • 4 pištolja i 2.000 komada streljiva
  • 15 kilograma kokaina
  • 8 kilograma heroina
  • nekoliko lažnih putovnica/osobnih iskaznica
  •  

Operativna radna skupina "Balkanski kartel" je sprovela ovu međunarodnu akciju nakon složenog istraživanja koje je vodila hrvatska policija. Europol je proveo obavještajnu mjeru nakon uklanjanja tri šifrirana komunikacijska alata koje su koristili kriminalci, što je otkrilo širenje balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu "Balkanski kartel", koja okuplja istražitelje iz cijelog svijeta radi učinkovitog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije. Osim ove mreže, aktivnosti radne skupine nedavno su dovele do razbijanja najveće organizacije za trgovinu drogom na Balkanu u Srbiji.