NAKON 100 DANA Sydney ukida lockdown, postupno će se ukidati i mjere

NAKON 100 DANA Sydney ukida lockdown, postupno će se ukidati i mjere
EPA

Zahvaljujući visokoj procijepljenosti, australska država Novi Južni Wales i glavni grad Sydney od sutra postupno ublažavaju ograničenja zbog covida, ali se posljedično pripremaju i za porast broja zaraženih i hospitalizacija.

Novi Južni Wales, najmnogoljudnija australska država, u nedjelju je izvijestio o 477 novih slučajeva koronavirusa i šest smrtnih slučajeva, u epidemiji u kojoj je pet milijuna ljudi u glavnom gradu Sydneyu zatvoreno sto dana, prenosi Hina.

No, kako je država dosegla prag od 70 posto potpuno cijepljenog stanovništva, Novi Južni Wales je spreman ublažiti neka ograničenja i ponovno otvoriti mnoge tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki trenutak za našu državu"

"Ovo je veliki trenutak za našu državu i za sve u Novom Južnom Walesu - zaslužili ste to", rekao je premijer Dominic Perrottet.

"Prošlo je stotinu dana krvi i znoja, bez piva, ali sutra se vraćamo u akciju", dodao je.

Na pitanje što će prvo učiniti u ponedjeljak, Perrottet je odgovorio: "Otići ću se ošišati."

Lokalni mediji izvijestili su da su rezervacije za frizerske i kozmetičke salone već tjednima popunjene, a radno vrijeme im je produženo kako bi mogli primiti što više osoba.

Međutim, mnoga ograničenja javnog okupljanja ostat će na snazi još tjednima, rekao je Perrottet.

Melbourne je u lockdownu od kolovoza

Susjedna Victoria i njezin glavni grad Melbourne u blokadi su od početka kolovoza. Ta je država u nedjelju izvijestila o 1890 novih i pet smrtnih slučajeva. Očekuje se da će se Victoria ponovno otvoriti krajem listopada, nakon što se 70 posto njezinih stanovnika potpuno cijepi.

U toj se državi planira i održavanje Melbourne Cup, najpoznatije australske konjske utrke, 2. studenoga, s 10.000 posjetitelja.

Gotovo 62 posto Australaca sa 16 i više godina primilo je dvije doze cjepiva. Nakon što se 80 posto Australaca, koji ispunjavaju uvjete, potpuno cijepi, zemlja će početi postupno otvarati međunarodne granice, zatvorene od ožujka 2020.