NAJVIŠI EU DIPLOMAT OPTUŽUJE "Gladovanje se koristi kao ratno oružje. Izrael izaziva glad u Gazi"

Gaza humanitarna pomoć

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Izrael izaziva glad u Gazi i koristi gladovanje kao ratno oružje, a izraelski ministar vanjskih poslova odbacio je tu optužbu.

"Ljudi u Gazi više nisu na rubu gladi, nego u stanju gladi i pogođene su tisuće ljudi", rekao je Borrell na otvaranju konferencije o humanitarnoj pomoći za Gazu u Bruxellesu.

"Ovo je neprihvatljivo. Gladovanje se koristi kao ratno oružje. Izrael izaziva glad", precizirao je Borrell.

Izrael pozvao Borrella da prestane napadati Izrael

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u odgovoru je pozvao Borrella da "prestane napadati Izrael i prizna naše pravo na samoobranu od Hamasovih zločina". 

Katz je u objavi na X-u rekao da je Izrael dopustio "opsežnu humanitarnu pomoć u Gazu kopnom, zrakom i morem za svakoga tko je voljan pomoći", ali su tu pomoć "nasilno ometali" militanti Hamasa uz "kolaboraciju" UNRWA-e.

I predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Pojas Gaze suočen s gladi i da hitno treba proglasiti prekid vatre.

"Gaza je suočena s gladi i mi to ne možemo prihvatiti", rekla je u nedjelju Von der Leyen novinarima u Kairu nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

UNRWA: Pothranjenost djece brzo se širi i doseže neviđene razine u Gazi

"Sada je kritično potrebno brzo postići dogovor o prekidu vatre koji će osloboditi taoce i omogućiti dopremu više humanitarne pomoći Gazi", rekla je. 

Glavna agencija UN-a koja djeluje u palestinskoj enklavi, UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) upozorila je da je svako treće dijete mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi akutno pothranjeno, a stanovništvu prijeti glad.

"Pothranjenost djece brzo se širi i doseže neviđene razine u Gazi", objavila je UNRWA na društvenim mrežama.

Bolnice u Gazi objavile su da djeca umiru od pothranjenosti i dehidracije. UN opetovano upozorava da je suočen s "ogromnim preprekama" kao što su zatvaranja prijelaza, stroge provjere, ograničenja kretanja i nemiri unutar Gaze.