NAJVEĆI KLINIČKI POKUS NA SVIJETU Isprobavat će se kombinacije četiri postojeća lijeka i njihova učinkovitost protiv korone

Testiranje
Getty Images

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) lansirala je krajem ožujka veliki klinički pokus Solidarity (Solidarnost), čiji je cilj analizirati sigurnost i djelotvornost četiriju terapija za koje se smatra da bi mogle biti djelotvorne protiv Covida-19.

Riječ je o terapijama zasnovanima na kombinacijama već postojećih lijekova protiv ebole, HIV/AIDS infekcije, malarije i MERS-a kao što su remdesivir, klorokin, hidroklorokin, ritonavir/lopanir i beta interferon. U klinički pokus, koji će trajati do studenoga, zasad je uključeno 45 zemalja, no očekuje se da će se njihov broj povećati.

"Svoj interes za sudjelovanje u tome važnom kliničkom pokusu pokazala je i Hrvatska. Sada je, kao i u mnogim drugim zemljama, u tijeku prikupljanje svih potrebnih dokumenata koji su nužni za sudjelovanje u ovakvom globalnom kliničkom pokusu", rekla je prof. Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda WHO-a u Hrvatskoj.

Učinkoviti tretmani

"Što se više zemalja pridruži kliničkom pokusu, brže ćemo imati rezultate. Zahvaljujući kliničkom pokusu Solidarity dramatično će skratiti vrijeme potrebno za stvaranje čvrstih dokaza o djelovanju lijekova. To je od presudne važnosti, jer ćemo učinkovito cjepivo imati tek za 12 do 18 mjeseci", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelni čovjek WHO-a.

Prvi pacijenti u globalnom kliničkom pokusu izabrani su u Norveškoj, gdje je prošlog tjedna u Sveučilišnoj bolnici u Oslu istraživanje i počelo.

"Nalazimo se usred globalne zdravstvene krize. Pronađemo li tretmane koji su sigurni i učinkoviti, možemo spasiti brojne živote te zaštititi zdravstvene radnike i ostale rizične skupine od razvoja bolesti", izjavio je za Business Insider norveški ministar zdravstva Bent Høie.

Kako oko od 15 do 20 posto bolesnika s Covidom-19 pati od teškog oblika te bolesti, zbog čega je nužna njihova višetjedna hospitalizacija, i najrazvijenije zemlje svijeta suočavaju se s “raspadima” svojih zdravstvenih sustava. Stoga se očajnički traga za učinkovitim terapijama za Covid-19. Kako nema vremena za razvoj novih lijekova, znanstvenici i liječnici nastoje primijeniti već postojeće lijekove. Također, analiziraju još neodobrene lijekove koji su se pokazali dobrima u studijama na životinjama zaraženima s druga dva smrtonosna koronavirusa koja uzrokuju SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom).

Nužni su dokazi

"Povijest medicine obiluje primjerima lijekova koji su bili djelotvorni na papiru ili u epruveti, ali nisu bili učinkoviti na ljudima ili su zapravo bili štetni. Moramo slijediti dokaze. Nema prečaca", ustvrdio je Tedros Ghebreyesus.

Sudjelovanje u kliničkom pokusu Solidarity bit će jednostavno. Kada se osoba s potvrđenim slučajem Covida-19 procijeni odgovarajućom za studiju, liječnik može unijeti podatke o pacijentu na web stranicu WHO-a, uključujući i podatke o tome ima li neku kroničnu bolest poput dijabetesa, što snažno utječe na tijek bolesti. Sudionik mora potpisati obrazac s informiranim pristankom koji se skenira i šalje WHO-u elektroničkim putem. Nakon što liječnik izjavi koji su lijekovi dostupni u njegovoj bolnici, web stranica će nasumično razvrstati (randomizirati) pacijenta na jedan od dostupnih lijekova.

"Nakon toga, više nisu potrebna mjerenja i dokumentacija. Liječnici će zabilježiti dan kada je pacijent napustio bolnicu ili umro, trajanje boravka u bolnici i je li pacijentu bio potreban kisik ili respirator. To je sve", rekla je za Science Ana Maria Henao Restrepo iz WHO-ova programa za hitne slučajeve.

ŠTO SE TESTIRA Lijekovi za ebolu, malariju, HIV...

U kliničkom pokusu Solidarity ispitivat će se učinkovitost terapija remdesivirom, kombinacijom klorokina i hidroklorokina, ritonavirom/ lopinavirom te kombinaciji ritonavir/lopanavira i beta interferona. Remdesivir je lijek koji je inicijalno korišten u liječenju ebole, ali se nije pokazao uspješnim. No, u pojedinačnim slučajevima Covida-19 pokazao se uspješnim. Klorokin i hidroksiklorokin koriste se u liječenju malarije, dok je ritonavir/lopinavir, kombinirani lijek, koji se prodaje pod robnom markom Kaletra, odobren u SAD-u 2000. godine za liječenje HIV infekcija. Kombinirani lijek ritonavir/lopinavir u kombinaciji s beta intereferenom znanstvenici trenutačno koriste za tretman MERS-a u Saudijskoj Arabiji.